Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

By 14:45 , ,

Pierogi ze szpinakiem to, obok ruskich, zdecydowanie moje ulubione. I bez znaczenia, czy zawierają nadzienie ze szpinaku i sera białego, czy nieco bardziej wymyślny farsz. 
Tym razem szpinak podrasowałam serem feta i suszonymi pomidorami. Dzięki temu pierogi zyskały charakteru i wyrazistości. Całość okrasza pyszne masło czosnkowo-tymiankowe. Naprawdę smakowite połączenie :) 

Photobucket 

PIEROGI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I FETĄ 
(4 porcje) 
450g mąki, 
ok. 1 szklanki ciepłej wody, 
2 solidne pęczki świeżego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego, 
4 kawałki suszonych pomidorów marynowanych w oleju, 
4 ząbki czosnku, 
200g sera typu feta, 
2 łyżki oliwy lub oleju, 
sól i pieprz, 
2 solidne łyżki masła, 
kilka gałązek świeżego tymianku 

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać szczyptę soli, łyżkę oliwy lub oleju i mieszając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. 
W tym czasie szpinak dokładnie umyć, usuwając grube łodygi. Dość drobno pokroić. Jeśli używamy mrożonego szpinaku, trzeba go wcześniej rozmrozić. 
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub oleju, wrzucić szpinak i dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dusić, aż szpinak zmięknie, a nadmiar wody odparuje. Zdjąć z ognia, dodać drobno pokrojone pomidory i pokruszoną fetę. Doprawić pieprzem – soli raczej nie trzeba, bo ser nadaje wystarczającej słoności. Całość wymieszać. 
Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Szklanką wykrawać kółka. Na środek każdego kółka kłaść po łyżeczce farszu i formować pierogi, dokładnie sklejając brzegi. 
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Pierogi gotować partiami, przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. 
Masło roztopić osobno w małym rondelku, dodać pokrojone w cienkie plasterki pozostałe 2 ząbki czosnku oraz tymianek. Smażyć, aż czosnek lekko się zrumieni, uważając, by nie przypalić masła. 
Ugotowane pierogi polać masłem czosnkowo-tymiankowym. 

 Photobucket


Czas na szpinak 4!

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Nigdy jeszcze nie jadłam pierogów ze szpinakiem, ale Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam szpinakowych,pierogi u mnie zazwyczaj tradycyjne-ruskie,z kapusty lub z owocami,zatem czas na zmiany:)

    OdpowiedzUsuń
  3. znakomite:) od dawna takie za mną chodzą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. coś nowego, lekkiego i pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pierogi ze szpinakiem i fetą, ale nie wpadłam na pomysł dodania pomidorów suszonych! na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam już ze szpinakiem i serem pleśniowym. Wyszły pyszne. Chcę właśnie zrobić ze szpinakiem i pomidorami ale z pominięciem fety. Czy fest jest kluczowa do farszu, czy można ją ominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Feta po prostu pasuje do szpinaku i suszonych pomidorów, ale nie jest konieczna, można ją pominąć jeśli np. nie lubisz :)

      Usuń