Tarta z młodą kapustą i twarogiem
Rok temu robiłam pyszne knedle nadziewane młodą kapustą i twarogiem. Pomyślałam sobie, że ten pyszny farsz można wykorzystać także na inne sposoby – na przykład użyć go do tarty. Okazało się, że pomysł był strzałem w dziesiątkę :) Ta trochę niepozorna z wyglądu tarta – którą dodatkowo wykonałam na razowym spodzie – okazała się przepyszna. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno, dlatego sprawdzi się zarówno na obiad, jak i przekąska na imprezę czy piknik.
Jedząc ją, pomyślałam sobie, że do nadzienia można użyć także nieco boczku. Jeżeli jesteście zagorzałymi mięsożercami, pokrójcie w kostkę około 100g boczku i przesmażcie go na patelni razem z cebulą.
Jednak czy z boczkiem, czy w wersji wege - bardzo polecam ten przepis :)
TARTA Z MŁODĄ KAPUSTĄ I TWAROGIEM
spód:- 220g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 110g masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli
- 1 główka młodej kapusty,
- 250g półtłustego twarogu,
- 1 spora cebula,
- 3 jajka,
- 2 solidne łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 12%),
- szczypta suszonego majeranku,
- szczypta kminku (użyłam mielonego),
- 1 łyżka oleju,
- sól i pieprz
Kapustę drobno poszatkować, wymieszać ze sporą szczyptą soli i odstawić na 15 minut.
Cebulę posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na niej cebulę. Kapustę dokładnie odcisnąć w dłoniach z soku, który puściła i dodać do cebuli. Smażyć na niezbyt dużym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszony twaróg, pieprz, majeranek i kminek. Jajka roztrzepać w kubku ze śmietaną i wlać do kapusty, wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (lub tortownicę) o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.
Na zapieczony spód wyłożyć nadzienie i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut, aż nadzienie nieco się zrumieni i nie będzie płynne.
3 komentarze
Kolejny przepis do wypróbowania:) Niestety dopiero na kiedyś, bo tu gdzie obecnie mieszkam nie mam piekarnika :/
OdpowiedzUsuńDzisiaj mamy piątek, więc jest wspaniała okazja na przetestowanie tego przepisu.. Tak się składa, że mam wszystkie potrzebne składniki...a więc do roboty! :-)
OdpowiedzUsuńcoś mi nie wychodzą te tarty :)
OdpowiedzUsuńwykorzystałam kapustę, która została mi z Twojego przepisu "kapusta z pieczarkami" (rewelacyjny na marginesie ;) ). smaczna tarta, ale raczej już jej więcej nie zrobię :)