Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta z młodą kapustą i twarogiem

By 18:09 , , ,

Rok temu robiłam pyszne knedle nadziewane młodą kapustą i twarogiem. Pomyślałam sobie, że ten pyszny farsz można wykorzystać także na inne sposoby – na przykład użyć go do tarty. Okazało się, że pomysł był strzałem w dziesiątkę :) Ta trochę niepozorna z wyglądu tarta – którą dodatkowo wykonałam na razowym spodzie – okazała się przepyszna. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno, dlatego sprawdzi się zarówno na obiad, jak i przekąska na imprezę czy piknik. 
Jedząc ją, pomyślałam sobie, że do nadzienia można użyć także nieco boczku. Jeżeli jesteście zagorzałymi mięsożercami, pokrójcie w kostkę około 100g boczku i przesmażcie go na patelni razem z cebulą. 
Jednak czy z boczkiem, czy w wersji wege - bardzo polecam ten przepis :)


Photobucket 

TARTA Z MŁODĄ KAPUSTĄ I TWAROGIEM
spód:
220g mąki pszennej pełnoziarnistej, 
110g masła, 
1 jajko, 
2 łyżki zimnej wody, 
szczypta soli 

nadzienie: 
1 główka młodej kapusty, 
250g półtłustego twarogu, 
1 spora cebula, 
3 jajka, 
2 solidne łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 12%), 
szczypta suszonego majeranku, 
szczypta kminku (użyłam mielonego), 
1 łyżka oleju, 
sól i pieprz 


Masło posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać sól, jajko i wodę, zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. 
Kapustę drobno poszatkować, wymieszać ze sporą szczyptą soli i odstawić na 15 minut. 
Cebulę posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na niej cebulę. Kapustę dokładnie odcisnąć w dłoniach z soku, który puściła i dodać do cebuli. Smażyć na niezbyt dużym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokruszony twaróg, pieprz, majeranek i kminek. Jajka roztrzepać w kubku ze śmietaną i wlać do kapusty, wymieszać. 
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (lub tortownicę) o średnicy 26 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15-20 minut.  
Na zapieczony spód wyłożyć nadzienie i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez 35-40 minut, aż nadzienie nieco się zrumieni i nie będzie płynne.


Wegetariański obiad III

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Kolejny przepis do wypróbowania:) Niestety dopiero na kiedyś, bo tu gdzie obecnie mieszkam nie mam piekarnika :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj mamy piątek, więc jest wspaniała okazja na przetestowanie tego przepisu.. Tak się składa, że mam wszystkie potrzebne składniki...a więc do roboty! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. coś mi nie wychodzą te tarty :)

    wykorzystałam kapustę, która została mi z Twojego przepisu "kapusta z pieczarkami" (rewelacyjny na marginesie ;) ). smaczna tarta, ale raczej już jej więcej nie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń