Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wołowina Michoacan

By 10:10 , ,

Kolejna z moich – jeszcze majowych – meksykańskich inspiracji to wołowina Michoacan. Michoacan to stan w południowo-zachodnim Meksyku i, jak nazwa wskazuje, właśnie stamtąd wywodzi się ten pyszny gulasz. Jest pikantny i aromatyczny, a fasolka szparagowa znakomicie urozmaica jego kolor i strukturę. Zdecydowanie polecamy :) 

Photobucket 

WOŁOWINA MICHOACAN 
(4 porcje) 
750g wołowiny na gulasz, 
2 łyżki mąki, 
2 łyżki oleju, 
1 duża cebula, 
2 puszki krojonych pomidorów, 
4 ząbki czosnku, 
1 suszona lub świeża papryczka chili, 
500ml bulionu wołowego, 
350g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej), 
szczypta cukru, 
szczypta mielonego kuminu, 
szczypta suszonego oregano,
sól i pieprz 

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. 
W głębokiej patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzać olej i w dwóch partiach obsmażyć mięso na dużym ogniu. Wyjąć na bok, a na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszyć ogień i smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli, uważając, by nie przypalić czosnku. Dodać z powrotem mięso, pomidory z puszki, bulion i posiekane chili (bez pestek). Przykryć i gotować na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. W razie potrzeby można wlać trochę wody. Na 15 minut przed końcem dodać fasolkę szparagową (jeśli używamy mrożonej, wystarczy na 5 minut przed). Jeśli gulasz jest zbyt rzadki, pod koniec duszenia zdjąć pokrywkę, aby sos nieco odparował. Na koniec doprawić gulasz szczyptą cukru, solą i pieprzem. 
Podawać z ryżem. 


(przepis z książki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska” z moimi małymi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. ciekawy przepis zapisze chociaż rzadko robię wołowinę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę go wypróbować. Połączenie fasolki i mięsa na pewno będzie udane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi pysznie. Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń