Obsługiwane przez usługę Blogger.

Empanadillas z tuńczykiem i kozim serem

By 10:10 , ,

Empanadillas to małe pierożki, popularne zarówno w Hiszpanii, jak i w Meksyku i Argentynie. Mogą być smażone lub pieczone. W wersji pieczonej często wykorzystuje się ciasto francuskie. Nadzienie do empanadillas może być praktycznie dowolne, zarówno słodkie jak i słone. Są doskonałą przekąską – smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ja, inspirując się przepisem z blogu Grumków, nadziałam pierożki pysznym farszem z tuńczyka, koziego sera i oliwek. Są pyszne i łatwe do zrobienia. Polecam :)

 Photobucket 

EMPANADILLAS Z TUŃCZYKIEM I KOZIM SEREM 
1 opakowanie ciasta francuskiego, 
1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 
100g koziego sera, 
1 cebula, 
3 łyżki posiekanych oliwek (użyłam czarnych, ale zielone też są ok), 
2 łyżki orzeszków piniowych, 
1 łyżka kaparów, 
1 łyżka oliwy, 
1 ząbek czosnku, 
sól i pieprz 

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, wyjąć i odłożyć. 
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze krótką chwilę. Zdjąć z ognia, dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, pokruszony ser, oliwki, orzeszki piniowe i kapary. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. 
Z ciasta francuskiego wykrawać szklanką koła, na środku kłaść łyżeczką nadzienie. Brzegi ciasta zwilżyć wodą, złożyć na pół i skleić. 
Empandillas ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 220 stopniach przez około 10-15 minut, aż będą złociste. 


¡Viva España!

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. W składzie tych empanadillas jest wiele moich smaków, muszą być przepyszne:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń