Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zielone placki jaglane

By 10:10 , , , ,

Jakiś czas temu robiłam migdałowe placki jaglane na słodko, a dziś w wersji wytrawnej, ziołowej i kompletnie zielonej :) 
Tego typu przepisy zawsze mnie zadziwiają: jak z kaszy – za którą nie przepadam – można zrobić coś naprawdę pysznego. 
Takie placuszki można zjeść na śniadanie z sosem jogurtowo-czosnkowym, albo na obiad jako dodatek do... czego? Przekonacie się już niebawem :) 

Photobucket 

ZIELONE PLACKI JAGLANE 
½ szklanki kaszy jaglanej, 
3-4 łyżki mąki, 
1 jajko, 
2/3 szklanki mleka, 
1 cebula, 
2 garście różnych ziół (np. natka pietruszki, szczypiorek, rukola lub liście rzodkiewki), 
olej lub oliwa do smażenia, 
sól i pieprz 

Kaszę dokładnie przepłukać na sitku, włożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody, posolić i gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka. 
Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na łyżce oliwy lub oleju. Do ugotowanej kaszy dodać cebulę, mąkę, jajko, mleko i posiekane zioła oraz sól i pieprz. Zmiksować blenderem – masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka, dodać więcej mąki, jeśli za gęsta – nieco mleka. 
Ciasto odstawić do lodówki na ok. 30 minut. 
Na lekko natłuszczonej, rozgrzanej patelni kłaść porcje ciasta za pomocą łyżki. Smażyć placki na średnim ogniu z obu stron, uważając, by zbytnio się nie zrumieniły. 


 (na podstawie przepisu sereberko80 z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Sama nie przepadam za kaszami ale ten przepis zapowiada się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne, uwielbiam wszelkie placki :-)

    OdpowiedzUsuń