Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chłodnik ze szpinaku i sałaty

By 10:10 , , , , ,

Dwa dni temu, w pierwszy dzień lata, ukazał się nowy, drugi już numer „Apetytu” - internetowego magazynu małopolskich blogerów kulinarnych. Pochwalę się, że i tym razem mam w jego powstawaniu swój malutki udział – znajdują się tam moje trzy przepisy. Nie jest to wiele, ale jego redagowanie przypadało na sam szczyt mojego ślubno-weselnego rozgardiaszu. 
Jestem pełna podziwu dla osób współtworzących magazyn, ponieważ jest przepięknie wydany i bardzo ciekawy. Jeżeli chcecie go zobaczyć – kliknijcie TUTAJ, zapraszam :) 

A póki co polecam jeden z moich przepisów z magazynu, czyli pyszny chłodnik ze szpinaku i sałaty :) 

Photobucket 

CHŁODNIK ZE SZPINAKU I SAŁATY 
(4 porcje) 
1 pęczek szpinaku,
½ niewielkiej główki sałaty lodowej, 
400ml maślanki, 
400ml kefiru, 
4 jajka, 
2 ząbki czosnku, 
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 
sok wyciśnięty z ½ cytryny, 
2 łyżki posiekanej mięty, 
2 łyżki posiekanego szczypiorku, 
1 łyżka posiekanej szałwii, 
sól i pieprz 

Z pęczka szpinaku oderwać liście i dokładnie umyć je pod bieżącą wodą. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Wlać pół szklanki wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić 2-3 minuty. Odstawić do przestudzenia. Wlać maślankę i kefir, dokładnie wymieszać. Dodać drobno pokrojoną sałatę oraz posiekaną miętę, szczypiorek i szałwię. Doprawić sokiem i skórką z cytryny, solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszać i wstawić do lodówki na około godzinę. 
Jajka ugotować na półtwardo, przelać zimną wodą, obrać, pokroić na połówki i podawać razem z chłodnikiem.

 Wegetariański obiad III Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Patrząc na Twoje przepisy na blogu, to człowiek się dziwi że tylko 3 przepisy znalazły się w tym numerze a nie więcej :) Gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń