Obsługiwane przez usługę Blogger.

Steki z tuńczyka z masłem pomarańczowo-sardelowym i paprykowym ryżem

By 17:10 , ,

Jakiś czas temu zakupiłam surowe steki z tuńczyka z zamiarem wypróbowania ich po raz pierwszy. Wertując książki w poszukiwaniu fajnego nań przepisu, natknęłam się na taką oto propozycję: zwyczajnie grillowane na patelni steki z niebanalnym, intrygującym dodatkiem w postaci masła pomarańczowo-sardelowego. Słoiczek sardeli od dawna leżał nieotwarty w szafce, jakby czekając na tę okazję. 
Okazało się jednak, że z tymi stekami to nie jest taka prosta sprawa, bo ścinają się bardzo szybko, o wiele szybciej niż np. steki wołowe ;) Ja smażyłam po 2 minuty z każdej strony i niestety mięso wyszło nieco przeciągnięte. Niemniej trzeba przyznać, że tak przygotowany tuńczyk smakuje zupełnie inaczej niż zapuszkowany, a dodatek smakowego masła jest po prostu obłędny! :) 

Photobucket 

STEKI Z TUŃCZYKA Z MASŁEM POMARAŃCZOWO-SARDELOWYM I PAPRYKOWYM RYŻEM 
(2 porcje) 
2 steki z tuńczyka, 
50g miękkiego masła, 
3 fileciki anchois z oleju, 
2 cebulki dymki, 
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy, 
kilka kropli soku z cytryny, 
100g ryżu (najlepiej parboiled + dziki), 
½ zielonej papryki, 
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
½ łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
sól i pieprz, 
oliwa 

Przygotować masło: 1 cebulkę dymkę i osączone z oleju anchois bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miski, dodać skórkę pomarańczową i masło, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny i pieprzem. Tak przygotowane masło ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Zawinąć, formując wałek. Wstawić na 15 minut do zamrażarki, aby stwardniało. 
W rondelku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić drugą posiekaną cebulkę dymkę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli, a papryka nieco zmięknie. Wsypać ryż, dodać paprykę w proszku i wymieszać. Wlać tyle wody, aby sięgała 1cm ponad poziom ryżu. Dodać koncentrat pomidorowy i małą szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 12-15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki. 
Na patelni grillowej rozgrzać niewielką ilość oliwy.Położyć steki z tuńczyka i smażyć 1-3 minut z każdej strony (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia). Na koniec oprószyć solą i pieprzem. 
Na talerzu ułożyć ryż, obok usmażone steki z tuńczyka, a na rybie plasterki masła pomarańczowo-sardelowego. 
Podawać z lekką sałatką, brokułami albo fasolką szparagową.


(przepis z książki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia śródziemnomorska")

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze