Steki z tuńczyka z masłem pomarańczowo-sardelowym i paprykowym ryżem
Jakiś czas temu zakupiłam surowe steki z tuńczyka z zamiarem wypróbowania ich po raz pierwszy. Wertując książki w poszukiwaniu fajnego nań przepisu, natknęłam się na taką oto propozycję: zwyczajnie grillowane na patelni steki z niebanalnym, intrygującym dodatkiem w postaci masła pomarańczowo-sardelowego. Słoiczek sardeli od dawna leżał nieotwarty w szafce, jakby czekając na tę okazję.
Okazało się jednak, że z tymi stekami to nie jest taka prosta sprawa, bo ścinają się bardzo szybko, o wiele szybciej niż np. steki wołowe ;) Ja smażyłam po 2 minuty z każdej strony i niestety mięso wyszło nieco przeciągnięte. Niemniej trzeba przyznać, że tak przygotowany tuńczyk smakuje zupełnie inaczej niż zapuszkowany, a dodatek smakowego masła jest po prostu obłędny! :)
STEKI Z TUŃCZYKA Z MASŁEM POMARAŃCZOWO-SARDELOWYM I PAPRYKOWYM RYŻEM
(2 porcje)
2 steki z tuńczyka,
50g miękkiego masła,
3 fileciki anchois z oleju,
2 cebulki dymki,
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy,
kilka kropli soku z cytryny,
100g ryżu (najlepiej parboiled + dziki),
½ zielonej papryki,
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
½ łyżeczki koncentratu pomidorowego,
sól i pieprz,
oliwa
Przygotować masło: 1 cebulkę dymkę i osączone z oleju anchois bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miski, dodać skórkę pomarańczową i masło, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny i pieprzem. Tak przygotowane masło ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Zawinąć, formując wałek. Wstawić na 15 minut do zamrażarki, aby stwardniało.
W rondelku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić drugą posiekaną cebulkę dymkę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażyć chwilę, aż cebula się zeszkli, a papryka nieco zmięknie. Wsypać ryż, dodać paprykę w proszku i wymieszać. Wlać tyle wody, aby sięgała 1cm ponad poziom ryżu. Dodać koncentrat pomidorowy i małą szczyptę soli. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 12-15 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.
Na patelni grillowej rozgrzać niewielką ilość oliwy.Położyć steki z tuńczyka i smażyć 1-3 minut z każdej strony (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia). Na koniec oprószyć solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć ryż, obok usmażone steki z tuńczyka, a na rybie plasterki masła pomarańczowo-sardelowego.
Podawać z lekką sałatką, brokułami albo fasolką szparagową.
(przepis z książki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia śródziemnomorska")
0 komentarze