Ziemniaki w zielonym sosie (patatas en salsa verde)
Hiszpanie mają kilka bardzo ciekawych pomysłów na przyrządzenie zwykłych ziemniaków, a jednym z nich jest duszenie ich w sosie z dodatkeim pietruszki. Tak przygotowane „patatas en salsa verde” są smaczne i nadają się jako dodatek do wielu dań obiadowych. Ja, pozostając w hiszpańskiej konwencji, podałam je do kurczaka w sosie migdałowym :)
ZIEMNIAKI W ZIELONYM SOSIE
(4-5 porcji)
- 1 kg ziemniaków,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 5 łyżek oliwy,
- 2 łyżeczki mąki,
- sól i pieprz
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaki i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż plastry zrumienią się z obu stron. W tym czasie posiekać cebulę i czosnek i dodać je do ziemniaków mniej więcej w połowie smażenia. Podsmażone ziemniaki oprószyć mąką, wymieszać. Dodać pietruszkę, wlać 1 szklankę wrzątku i rozprowadzić go, poruszając patelnią. Przykryć szczelnie i dusić, aż ziemniaki zmiękną (zwykle 15-20 minut). Uważać, aby plastry się nie połamały i od czasu do czasu poruszać garnkiem, by nie przywierały do dna. Przełożyć na półmisek i polać sosem, w którym się dusiły.
2 komentarze
Wyglądają pysznie, poezja na talerzu ... :)
OdpowiedzUsuńMniam, salsa verde to przepyszny sos:) W tym roku również wypróbowałam połączenie tego sosu z młodymi ziemniaczkami i było pycha! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)
OdpowiedzUsuń