Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ziemniaki w zielonym sosie (patatas en salsa verde)

By 17:40 , ,

Hiszpanie mają kilka bardzo ciekawych pomysłów na przyrządzenie zwykłych ziemniaków, a jednym z nich jest duszenie ich w sosie z dodatkeim pietruszki. Tak przygotowane „patatas en salsa verde” są smaczne i nadają się jako dodatek do wielu dań obiadowych. Ja, pozostając w hiszpańskiej konwencji, podałam je do kurczaka w sosie migdałowym :) 

Photobucket 

ZIEMNIAKI W ZIELONYM SOSIE 
(4-5 porcji) 
1kg ziemniaków, 
1 średnia cebula, 
2 ząbki czosnku, 
4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
5 łyżek oliwy, 
2 łyżeczki mąki, 
sól i pieprz 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaki i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż plastry zrumienią się z obu stron. W tym czasie posiekać cebulę i czosnek i dodać je do ziemniaków mniej więcej w połowie smażenia. Podsmażone ziemniaki oprószyć mąką, wymieszać. Dodać pietruszkę, wlać 1 szklankę wrzątku i rozprowadzić go, poruszając patelnią. Przykryć szczelnie i dusić, aż ziemniaki zmiękną (zwykle 15-20 minut). Uważać, aby plastry się nie połamały i od czasu do czasu poruszać garnkiem, by nie przywierały do dna. Przełożyć na półmisek i polać sosem, w którym się dusiły. 


(na podstawie przepisu z książeczki „Potrawy z hiszpańskiej tawerny” z małymi zmianami) 


¡Viva España!

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Wyglądają pysznie, poezja na talerzu ... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, salsa verde to przepyszny sos:) W tym roku również wypróbowałam połączenie tego sosu z młodymi ziemniaczkami i było pycha! Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)

    OdpowiedzUsuń