Łosoś pieczony w cieście
Lohipiirakka to dość popularna w Finlandii zapiekanka. Składa się z łososia i ryżowo-jajecznego nadzienia, otulonego kruchym lub francuskim ciastem. Czasami lohipirrakka przybiera także fromę tarty.
Taki obiad bardzo nam smakował (szczególnie mnie ;), jednak nie podołaliśmy swoim ogromnym porcjom za jednym zamachem. Nic to jednak nie szkodziło, bo odgrzewana zapiekanka również smakowała dobrze.
Z tej ilości składników wychodzą 2 olbrzymie, 3 średnie lub 4 małe porcje, w zależności od tego, jak podzielimy potrawę.
ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE (LOHIPIIRAKKA)
(2-4 porcje)
- 1 opakowanie (275g) ciasta francuskiego,
- 300g filetu z łososia,
- 100g ryżu,
- 3 jajka,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%),
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- sól i pieprz
2 jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Dodać posiekane jajka, śmietanę, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Z łososia usunąć skórę, mięso pokroić w cienkie plasterki.
Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na jednej połowie nałożyć masę ryżową, a na niej plastry łososia. Przykryć drugą połową ciasta i dokładnie skleić brzegi. Wierzch ciasta posmarować trzecim, roztrzepanym jajkiem.
Piec w 220 stopniach przez około 25 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Podawać na ciepło, wraz z lekką sałatką.
3 komentarze
Ja piekłam łososia ze szpinakiem w cieście też bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńZapraszam:
www.cojapieke.blogspot.com
Uwielbiam łososia, w każdej postaci. A w takiej jeszcze go nie jadłam. Super przepis!
OdpowiedzUsuńłosoś pyszny i łatwy do zrobienia, jednak porcja z jednego ciasta francuskiego trocha dla nas mała była przy 3 osobach (mama tata i córcia)
OdpowiedzUsuńhttp://przygodywkuchni.blogspot.com/2014/07/osos-pieczony-w-ciescie-francuskim.html