Obsługiwane przez usługę Blogger.

Enchilady z kurczakiem

By 17:35 , , ,

To ostatnia z moich meksykańskich dań, które przygotowałam jeszcze w maju ;) Enchilady, czyli faszerowane i zapiekane tortille, to jedna z najbardziej lubianych potraw z tego kraju. Rok temu piekłam fantastyczne enchilady z brokułami, a tym razem przyrządziłam nadzienie kurczakowo-pomidorowe. Każdy mięsożerca powinien być zadowolony z takiej potrawy ;) 

 Photobucket 

ENCHILADY Z KURCZAKIEM 
6 kukurydzianych tortilli, 
2 filety z piersi kurczaka, 
2 nieduże cebule, 
2 ząbki czosnku,
2 pomidory, 
1 puszka krojonych pomidorów, 
1 papryczka chili, 
sól i pieprz, 
szczypta mielonego kuminu, 
szczypta suszonego oregano, 
słodka lub ostra papryka w proszku, 
oliwa lub olej do smażenia, 
150-200g startego żółtego sera (najlepiej cheddar) 

Przygotować sos: 1 cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, pod koniec dodając dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlać pomidory z puszki, doprawić papryką w proszku, szczyptą oregano, solą i pieprzem. Gotować 3-4 minuty. 
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. 
Przygotować nadzienie: Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wyjąć na talerz, a na tę samą patelnię wrzucić posiekaną drugą cebulę. Gdy się zeszkli, dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek), pokrojone pomidory i dusić razem kilka minut. Dodać kurczaka i 3-4 łyżki przygotowanego wcześniej sosu pomidorowego. Doprawić solą, pieprzem i kuminem. Zdjąć z ognia, dodać połowę startego sera i wymieszać. 
Na tortille nakładać nadzienie z kurczaka, zwijać w rulony i układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i posypać resztą startego sera. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
Podawać z sałatą.


(przepis od kwiecienki)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze