Lody cynamonowe
Z roku na rok coraz mniej smakują mi kupne lody. Z tych sklepowych, na patyku, nie lubię już właściwie żadnych, jedynie czasami skuszę się na porcyjkę w jakiejś dobrej lodziarni z tradycjami, choć tego typu miejscówki przyciągają w sezonie tak ogromną klientelę, że zwykle odpuszczam, widząc gigantyczne kolejki...
Co innego lody robione w domu. Z naturalnych składników, o ulubionym smaku i dostępne o każdej porze na zawołanie ;)
Nie posiadam wprawdzie maszynki do lodów, gdyż moja mikro kuchnia nie pomieściłaby takiego sprzętu, ale... bez niej też można sobie jakoś poradzić.
Ogromnymi fanami lodów są natomiast Hiszpanie i to właśnie z hiszpańskiej strony pochodzi dzisiejszy przepis. Mimo, że lody nie są wybitnie puszyste i aksamitne (brak maszynki) to jednak są jedynymi z najpyszniejszych, jakie jadłam. Mleczno-cynamonowe, z delikatną, intrygującą nutą cytryny smakują po prostu bosko. Jedyne „ale” to to, że są naprawdę ultra słodkie i dlatego w przepisie proponuję zmniejszyć nieco ilość użytego cukru.
LODY CYNAMONOWE
- 850ml mleka 3,2%,
- 1 laska cynamonu,
- skórka z cytryny o długości ok. 8-10cm,
- 6 żółtek ze średniej wielkości jaj,
- 300g cukru (proponuję dać ok. 200g)
W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać drugą połowę mleka i całość przelać do gotującego się mleka. Garnek postawić na małym ogniu i cały czas mieszając gotować na małym ogniu, aż masa będzie mocno ciepła – nie można jednak dopuścić do zagotowania się. Ostudzić i przelać do foremki. Wstawić do zamrażalnika na kilka-kilkanaście godzin (zależy od mocy zamrażarki).
Jeśli chcemy, by lody był bardziej puszyste, co kilka godzin trzeba wyjmować naczynie i miksować zamarzającą masę. Jeśli jednak pojawia się wyczuwalne kryształki lodu, można użyć blendera ręcznego, co daje niezły efekt :)
6 komentarze
Lody cynamonowe?!O matulu!!!Ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńLody w sam raz dla mnie, uwielbiam cynamon. Czy mi się wydaje, czy szata graficzna jest zmieniona?
OdpowiedzUsuńTak, zmieniłam na letni wystrój :)
UsuńCynamon z cytryną...? Zaintrygowałaś mnie, wypróbuję z pewnością :)
OdpowiedzUsuńTo coś zdecydowanie dla mnie<3
OdpowiedzUsuńAle pycha:) I super jest to, że można je przygotować bez maszynki do lodów, przecież niewiele osób ją posiada. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)
OdpowiedzUsuń