Obsługiwane przez usługę Blogger.

Lody cynamonowe

By 10:10 ,

Z roku na rok coraz mniej smakują mi kupne lody. Z tych sklepowych, na patyku, nie lubię już właściwie żadnych, jedynie czasami skuszę się na porcyjkę w jakiejś dobrej lodziarni z tradycjami, choć tego typu miejscówki przyciągają w sezonie tak ogromną klientelę, że zwykle odpuszczam, widząc gigantyczne kolejki... 
 Co innego lody robione w domu. Z naturalnych składników, o ulubionym smaku i dostępne o każdej porze na zawołanie ;) Nie posiadam wprawdzie maszynki do lodów, gdyż moja mikro kuchnia nie pomieściłaby takiego sprzętu, ale... bez niej też można sobie jakoś poradzić. 

 Ogromnymi fanami lodów są natomiast Hiszpanie i to właśnie z hiszpańskiej strony pochodzi dzisiejszy przepis. Mimo, że lody nie są wybitnie puszyste i aksamitne (brak maszynki) to jednak są jedynymi z najpyszniejszych, jakie jadłam. Mleczno-cynamonowe, z delikatną, intrygującą nutą cytryny smakują po prostu bosko. Jedyne „ale” to to, że są naprawdę ultra słodkie i dlatego w przepisie proponuję zmniejszyć nieco ilość użytego cukru. 

Photobucket 

LODY CYNAMONOWE 
850ml mleka 3,2%, 
1 laska cynamonu, 
skórka z cytryny o długości ok. 8-10cm, 
6 żółtek ze średniej wielkości jaj, 
300g cukru (proponuję dać ok. 200g) 

Do rondelka wlać połowę mleka, dodać laskę cynamonu i skórkę z cytryny. Zagotować. 
W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać drugą połowę mleka i całość przelać do gotującego się mleka. Garnek postawić na małym ogniu i cały czas mieszając gotować na małym ogniu, aż masa będzie mocno ciepła – nie można jednak dopuścić do zagotowania się. Ostudzić i przelać do foremki. Wstawić do zamrażalnika na kilka-kilkanaście godzin (zależy od mocy zamrażarki). 
Jeśli chcemy, by lody był bardziej puszyste, co kilka godzin trzeba wyjmować naczynie i miksować zamarzającą masę. Jeśli jednak pojawia się wyczuwalne kryształki lodu, można użyć blendera ręcznego, co daje niezły efekt :)


(przepis ze strony spain-recipes.com, znaleziony na blogu Grumków)


Lato w pełni! Akcja lodowa 2014 ¡Viva España! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Lody cynamonowe?!O matulu!!!Ale bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lody w sam raz dla mnie, uwielbiam cynamon. Czy mi się wydaje, czy szata graficzna jest zmieniona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zmieniłam na letni wystrój :)

      Usuń
  3. Cynamon z cytryną...? Zaintrygowałaś mnie, wypróbuję z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś zdecydowanie dla mnie<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pycha:) I super jest to, że można je przygotować bez maszynki do lodów, przecież niewiele osób ją posiada. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:)

    OdpowiedzUsuń