Obsługiwane przez usługę Blogger.

Indyk duszony z młodą kapustą

By 17:15 , , , , ,

Kiedyś nie lubiłam duszonej kapusty, nawet tej młodej. Smaki się jednak zmieniają i aktualnie uważam, że młoda kapusta jest pyszna w każdej postaci! 
Schab duszony w kapuście zna prawie każdy. Ja proponuję nieco inną, lżejszą wersję tej potrawy. Jest niskokaloryczna i idealna na letni obiad. Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami. 
Zamiast piersi indyczej można także użyć kurczęcej. 

 Photobucket 

INDYK DUSZONY Z MŁODĄ KAPUSTĄ 
(4 porcje) 
600-700g filetu z indyka, 
1 niezbyt duża główka młodej kapusty, 
1 cebula, 
1 marchewka, 
2 nieduże jabłka, 
1 łyżeczka octu winnego, 
szczypta kminku (użyłam mielonego), 
1 łyżka koperku, 
2 łyżki oleju, 
sól ziołowa,
sól i pieprz 

Kapustę obrać z wierzchnich, stwardniałych liści i poszatkować. Cebulę posiekać. Marchew obrać i pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
W garnku lub głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, dodać marchew i kapustę. Wymieszać, podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka, koperek, ocet, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Dusić jeszcze 5 minut. 
W tym czasie mięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą ziołową i wymieszać z drugą łyżką oleju. Rozgrzać patelnię i obsmażyć mięso na sporym ogniu ze wszystkich stron. Dodać do kapusty i dusić jeszcze 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. 
Podawać z młodymi ziemniakami. 


(na podstawie przepisu stąd, z moimi małymi zmianami) 


 Photobucket

Lato w pełni!

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Zrobiliśmy z kurczakiem, kolejny pyszny obiad :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A myślisz, że z kiszoną kapustą równie dobrze by smakował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) skoro w podobny sposób robi się żeberka w kiszonej kapuście, to i indyka też można :)

      Usuń