Indyk duszony z młodą kapustą
Kiedyś nie lubiłam duszonej kapusty, nawet tej młodej. Smaki się jednak zmieniają i aktualnie uważam, że młoda kapusta jest pyszna w każdej postaci!
Schab duszony w kapuście zna prawie każdy. Ja proponuję nieco inną, lżejszą wersję tej potrawy. Jest niskokaloryczna i idealna na letni obiad. Doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami.
Zamiast piersi indyczej można także użyć kurczęcej.
INDYK DUSZONY Z MŁODĄ KAPUSTĄ
(4 porcje)
- 600-700g filetu z indyka,
- 1 niezbyt duża główka młodej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 2 nieduże jabłka,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- szczypta kminku (użyłam mielonego),
- 1 łyżka koperku,
- 2 łyżki oleju,
- sól ziołowa,
- sól i pieprz
W garnku lub głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, dodać marchew i kapustę. Wymieszać, podlać odrobiną wody, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka, koperek, ocet, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Dusić jeszcze 5 minut.
W tym czasie mięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą ziołową i wymieszać z drugą łyżką oleju. Rozgrzać patelnię i obsmażyć mięso na sporym ogniu ze wszystkich stron. Dodać do kapusty i dusić jeszcze 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Podawać z młodymi ziemniakami.

6 komentarze
Wspaniała propozycja obiadu!
OdpowiedzUsuńtaki obiad to ja rozumiem:)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad!!
OdpowiedzUsuńZrobiliśmy z kurczakiem, kolejny pyszny obiad :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA myślisz, że z kiszoną kapustą równie dobrze by smakował?
OdpowiedzUsuńTak :) skoro w podobny sposób robi się żeberka w kiszonej kapuście, to i indyka też można :)
Usuń