Obsługiwane przez usługę Blogger.

Łosoś pieczony w folii

By 17:15 , , , ,

To chyba najprostszy sposób na łososia – taka smaczna klasyka. Idelanie sprawdza się, gdy nie mamy wiele czasu. Uwielbiam smak tej ryby i taki sposób przygotowania doskonale podkreśla jej walory i aromat. 
Tak przyrządzonego łososia można jeść z sałatką lub młodymi ziemniaczkami, ja podałam je z zielonymi plackami jaglanymi :)


 Photobucket

ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII
(2 porcje)
2 dzwonka łososia,
sól i pieprz,
natka pietruszki,
zielona czubryca,
cytryna

Łososia umyć, osuszyć, ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Oprószyć solą i pieprzem, posiekaną natką pietruszki i czubrycą.
Z cytryny odkroić 2 plasterki. Łososia skropić sokiem, a na wierzchu ułożyć odkrojone 2 plasterki cytryny. Następnie zawinąć w folię, tworząc dwa pakieciki. Kawałki folii powinny być na tyle duże, by na górze było trochę przestrzeni (folia nie powinna bezpośrednio dotykać cytryny).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.


(na podstawie przepisu beeaty)

 

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. w takim razie wpadam na obiad:) pychota

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro w piąteczek go sobie zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. cytryna i aluminium? bardzo kiepskie połączenie, wytwarza się szkodliwy cytrynian glinu... sugeruję modyfikację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież napisałam "Kawałki folii powinny być na tyle duże, by na górze było trochę przestrzeni (folia nie powinna bezpośrednio dotykać cytryny)"...

      Usuń
  4. Super przepis. Naprawdę uwielbiam ryby z folii.

    OdpowiedzUsuń