Łosoś pieczony w folii
To chyba najprostszy sposób na łososia – taka smaczna klasyka. Idelanie sprawdza się, gdy nie mamy wiele czasu.
Uwielbiam smak tej ryby i taki sposób przygotowania doskonale podkreśla jej walory i aromat.
Tak przyrządzonego łososia można jeść z sałatką lub młodymi ziemniaczkami, ja podałam je z zielonymi plackami jaglanymi :)
ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII
(2 porcje)
- 2 dzwonka łososia,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- zielona czubryca,
- cytryna
Łososia umyć, osuszyć, ułożyć na kawałkach folii aluminiowej. Oprószyć solą i pieprzem, posiekaną natką pietruszki i czubrycą.
Z cytryny odkroić 2 plasterki. Łososia skropić sokiem, a na wierzchu ułożyć odkrojone 2 plasterki cytryny. Następnie zawinąć w folię, tworząc dwa pakieciki. Kawałki folii powinny być na tyle duże, by na górze było trochę przestrzeni (folia nie powinna bezpośrednio dotykać cytryny).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
(na podstawie przepisu beeaty)
7 komentarze
pycha, najlepsza ryba:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda!!!
OdpowiedzUsuńw takim razie wpadam na obiad:) pychota
OdpowiedzUsuńjutro w piąteczek go sobie zrobię
OdpowiedzUsuńcytryna i aluminium? bardzo kiepskie połączenie, wytwarza się szkodliwy cytrynian glinu... sugeruję modyfikację :)
OdpowiedzUsuńPrzecież napisałam "Kawałki folii powinny być na tyle duże, by na górze było trochę przestrzeni (folia nie powinna bezpośrednio dotykać cytryny)"...
UsuńSuper przepis. Naprawdę uwielbiam ryby z folii.
OdpowiedzUsuń