Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wołowina ze szparagami po azjatycku

By 17:10 , , ,

Sezon szparagowy dobiega końca. Cieszy mnie, że z roku na rok to smaczne i delikatne warzywo jest coraz łatwiej dostępne, a i cena również przystępniejsza. 
Ostatnie szparagi wylądowały w towarzystwie wołowiny w smacznym, orientalnym daniu. Bo chociaż szparagi pochodzą z Europy, są tak uniwersalne, że odnajdą się w potrawach inspirowanych nawet odległymi krajami. 

 

WOŁOWINA ZE SZPARAGAMI PO AZJATYCKU 
(2 porcje) 
200g rostbefu, 
200g białych szparagów, 
200g zielonych szparagów, 
1 marchewka, 
1 ząbek czosnku, 
1 łyżka oleju rzepakowego lub z orzechów ziemnych, 
4 gałązki kolendry (ewentualnie natki pietruszki),
3-4 łyżki sosu sojowego, 
½ łyżeczki sosu sambal oelek (lub innego sosu chili), 
½ łyżeczki oleju sezamowego, 
½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, 
pieprz 

Szparagi obrać, umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Przekroić je wzdłuż na dwie połowy, a następnie pokroić ukośnie na kawałki. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie paski. Czosnek pokroić w plasterki. 
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. 
 W woku lub na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju (rzepakowego lub z orzechów ziemnych) i podsmażyć na nim mięso. Oprószyć pieprzem i wyjąć. 
Na patelnię wylać drugą łyżeczkę oleju, wrzucić szparagi, marchew i czosnek, smażyć kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną , ale wciąż będą „al dente”. Dodać mięso. 
Do ¼ szklanki wody dodać sos sojowy, sambal oelek, olej sezamowy i skrobię. Wymieszać i wlać do woka. Chwilę gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekane listki kolendry. 
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Wygląda bardzo smakowicie :) Pyszny obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda ta wołowinka. Jestem stałym bywalcem Twojego bloga ;) Nawet sama zaryzykowałam założyć swojego , zapraszam http://myniaprzygarach.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń