Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka z tuńczykiem, serem pleśniowym i oliwkami

By 17:15 , , ,

Szybka sałatka, którą zrobiłam na poczęstunek dla przyjacióki, kiedy nie mialam za bardzo czasu na przygotowanie czegoś bardziej wymyślnego i pracochłonnego ;) Tuńczyk, ser pleśniowy, oliwki, pomidorki i klasyczny winegret :) 
Taka sałatka idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie do pracy/szkoły lub po prostu na kolację. 

 Photobucket 

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM I OLIWKAMI
(2 porcje) 
1 garść sałaty strzępiastej, 
1 garść rukoli, 
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
ok. 80g sera z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur), 
1 garść pomidorków koktajlowych, 
3 łyżki czarnych oliwek, 
świeża bazylia, 
2 łyżki oliwy, 
1 łyżka soku z cytryny, 
sól i pieprz 

Sałatę i rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. 
Tuńczyka osączyć. Ser pokroić w kostkę. Pomidorki i oliwki przekroić na połówki. 
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. 
Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzach, polać sosem, na koniec udekorować listkami bazylii.

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze