Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak w sosie migdałowym (pollo en pepitoria)

By 11:10 , ,

Ostatnio na niedzielę ugotowałam kurczaka w sosie migdałowym według hiszpańskiej receptury. Określenie „en pepitoria” oznacza sposób zagęszczania sosu ugotowanymi jajkami i mielonymi migdałami, który w Hiszpanii stosowany jest do wielu potraw, nie tylko do kurczaka. 
Muszę przyznać, że ten migdałowo-czosnkowo-winny sos był tak pyszny, że wyjadałam go łyżką wprost z garnka ;) 
Polecam ten ciekawy i oryginalny sposób na kurczaka :) 

Photobucket 

KURCZAK W SOSIE MIGDAŁOWYM (POLLO EN PEPITORIA)
(4 porcje) 
1 nieduży kurczak lub 4 nogi, 
1 cebula, 
3 ząbki czosnku, 
3 łyżki zmielonych migdałów, 
3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, 
1 szklanka białego wytrawnego wina, 
2-3 łyżki mąki, 
sól i pieprz,
1 liść laurowy, 
szczypta szafranu (można zastąpić kurkumą), 
oliwa, 
natka pietruszki 

Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje (nogi przekroić na uda i podudzia). Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. 
Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić kawałki kurczaka ze wszystkich stron (można to zrobić partiami). Kawałki mięsa umieścić w garnku o grubym, nieprzywieralnym dnie. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać ją do garnka z mięsem.Wlać 1 szklankę wody, dodać liść laurowy, szafran oraz sól i pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem, na niedużym ogniu, przez pół godziny. 
Ugotowane żółtka, mielone migdały i czosnek zmiksować w blenderze lub utrzeć w moździerzu. Powstałą masę dodać do kurczaka, wlać wino i dokładnie wymieszać, żeby powstał jednolity sos. Dusić jeszcze około 20 minut bez przykrycia, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodziło od kości, a sos nabierze odpowiedniej konsystencji. 


(na podstawie przepisu z książeczki „Potrawy z hiszpańskiej tawerny” z małymi zmianami) 


Photobucket


¡Viva España!

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Mniam, taki kurczak to coś dla mnie:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak i migdały :) Super połączenie. Dzięki za pomysł na niedzielny obiad :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń