Obsługiwane przez usługę Blogger.

Knedle po rumuńsku

By 10:15 , , , ,

Knedle zazwyczaj kojarzą się ze słodkim obiadem i owocowym nadzieniem, ale knedle w wersji wytrawnej mogą być równie pyszne. Dlatego dziś przedstawiam wersję knedli dla serożerców. I nie będą to znane wszystkim knedle z ciasta twarogowego, lecz ziemniaczane nadziewane różnymi serami. Przepis ten kusił mnie od bardzo dawna i cieszę się, że w końcu go przygotowałam :) 
Knedle są przepyszne, a dodatkowo fajne jest w nich to, że można zużyć do nich resztki serów i ziemniaki z poprzedniego dnia. Czysta oszczędność, a efekt znakomity. Okraszone zielonym pesto smakowały wybornie :) 




 

KNEDLE PO RUMUŃSKU 
1kg ziemniaków, 
ok. 350g różnych startych serów lub bryndzy (u mnie feta i mozzarella), 
1 jajko, 
ok. 1,5 szklanki mąki, 
sól i pieprz 





Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i utłuc na puree. Gdy wystygną, dodać jajko oraz szczyptę soli i pieprzu. Porcjami wsypywać mąkę i zagnieść miękkie, ale nie lepiące się do rąk ciasto. 
Na oprószonym mąką blacie uformować 2-3 grube wałki i odkrawać z nich plastry. Z każdego formować placuszek, na środek kłaść porcję startych serów, zlepiać brzegi, formując okrągłe knedle. 
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Knedle kłaść partiami na wrzątek. Gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. 
Podawać polane smażoną cebulką, skwarkami, śmietaną albo pesto. 






(na podstawie przepisu z jednego ze starych numerów "Poradnika Domowego")


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Knedle najczęściej robię wersji wytrawnej. Polecam z ... kaszanką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo nie wpadłabym na to! Super pomysł, dla tych co lubia ten przysmak :)

      Usuń
  2. Wyszły idealne, bardzo smaczne :)
    Pozdrawiam, Justyna

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń