Obsługiwane przez usługę Blogger.

Fińska zupa letnia

By 10:12 , , , , ,

Szukając przepisów na letnie skandynawskie potrawy do akcji Skandynawskie Lato, natrafiłam na allrecipes na taką oto zupę. Jest to jedna z wielu wariacji na temat klasycznej zupy jarzynowej – prostej, smacznej i z sezonowych składników. Zmieniłam nieco proporcje poszczególnych składników, a efekt finalny okazał się jak najbardziej zadowalający – w sam raz na lekki obiad :) 

 


FIŃSKA ZUPA LETNIA
(4 porcje)
  • 4 cebulki dymki,
  • 5 niedużych, młodych ziemniaków,
  • 2 młode marchewki,
  • 100g zielonego groszku,
  • 200g fasolki szparagowej,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 150ml śmietanki 12% lub 18% (słodkiej, z kartonika),
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz
Cebulki pokroić w plasterki. Szczypior z cebulek posiekać i odłożyć. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki i pokroić ją na mniejsze kawałki.
W garnku zagotować bulion. Wrzucić wszystkie warzywa i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia. Mąkę wymieszać ze śmietanką i wlać do zupy, intensywnie mieszając. Garnek postawić z powrotem na małym gazie i lekko podgrzać, mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Na talerzu każdą porcję posypać szczypiorem z cebulki dymki.
Poza sezonem do zupy można użyć mrożonej fasolki i groszku. Wówczas trzeba je dodać do zupy nieco później, bo mrożone warzywa wymagają krótszego gotowania.



Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Uwielbiam takie letnie zupy warzywne. Piękny masz talerzyk. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie lekkie zupy z młodych warzyw. szkoda, ze pożarłam dziś wszystkie zielone fasolki, jutro zakupy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sobie właśnie będę gotowała fasolkę na kolację :)

      Usuń