Fińska zupa letnia
Szukając przepisów na letnie skandynawskie potrawy do akcji Skandynawskie Lato, natrafiłam na allrecipes na taką oto zupę. Jest to jedna z wielu wariacji na temat klasycznej zupy jarzynowej – prostej, smacznej i z sezonowych składników. Zmieniłam nieco proporcje poszczególnych składników, a efekt finalny okazał się jak najbardziej zadowalający – w sam raz na lekki obiad :)
FIŃSKA ZUPA LETNIA
(4 porcje)- 4 cebulki dymki,
- 5 niedużych, młodych ziemniaków,
- 2 młode marchewki,
- 100g zielonego groszku,
- 200g fasolki szparagowej,
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- 150ml śmietanki 12% lub 18% (słodkiej, z kartonika),
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz
Cebulki pokroić w plasterki. Szczypior z cebulek posiekać i odłożyć. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki i pokroić ją na mniejsze kawałki.
W garnku zagotować bulion. Wrzucić wszystkie warzywa i gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia.
Mąkę wymieszać ze śmietanką i wlać do zupy, intensywnie mieszając. Garnek postawić z powrotem na małym gazie i lekko podgrzać, mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Na talerzu każdą porcję posypać szczypiorem z cebulki dymki.
Poza sezonem do zupy można użyć mrożonej fasolki i groszku. Wówczas trzeba je dodać do zupy nieco później, bo mrożone warzywa wymagają krótszego gotowania.
5 komentarze
Uwielbiam takie letnie zupy warzywne. Piękny masz talerzyk. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo aktualnie mój ulubiony talerz ;)
Usuńchętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńLubię takie lekkie zupy z młodych warzyw. szkoda, ze pożarłam dziś wszystkie zielone fasolki, jutro zakupy;)
OdpowiedzUsuńJa sobie właśnie będę gotowała fasolkę na kolację :)
Usuń