Obsługiwane przez usługę Blogger.

Brunatne ciasto z wiśniami

By 19:31

Akcja „W wiśniowym sadzie” potrwa jeszcze tylko do końca tygodnia, a tymczasem razem z Zuzią i Panną Malwinną prezentujemy Wam pyszne wiśniowe słodkości.
Ja upiekłam ciasto z przepisu, który od dawna miałam ochotę wypróbować. Intrygował mnie dodatek mielonych orzechów i migdałów, a także... czekolady w proszku :) a jak wiadomo, wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie :) Ciasto okazało się bardzo smaczne, bogate w smaku i bardzo pożywne – naprawdę można się nim najeść ;) Ponadto – co jest bardzo fajne – długo zachowuje świeżość. Polecam :)


 

BRUNATNE CIASTO Z WIŚNIAMI 
300g wiśni, 
4 duże jajka, 
140g oleju lub stopionego masła, 
150g cukru, 
skórka otarta z ½ cytryny, 
½ łyżeczki cynamonu, 
70g mielonych migdałów, 
70g mielonych orzechów laskowych, 
100g mąki, 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
150g czekolady w proszku do picia, 
cukier puder do posypania 

Wiśnie wydrylować. 
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, powoli wlewać olej lub stopione masło. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i cynamonem.Wsypać do ciasta i krótko zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką lub trzepaczką delikatnie połączyć ją z ciastem. Na koniec wsypać czekoladę w proszku i ponownie delikatnie wymieszać. 
Dno tortownicy o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Rozłożyć wiśnie i lekko wcisnąć je w ciasto. Piec w 180 stopniach przez około 45-50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. 
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 


(przepis z książki „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd” z moimi małymi zmianami)





 

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ ciekawa nazwa:) a ciacho extra!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda trochę jak murzynek:) Też jestem ciekawa połączenia wiśni i orzechów. A najbardziej pociąga mnie w nim to, że jest wilgotne, takie ciasta lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli czekoladę chciałabym zamienić na kakao, to powinnam zmniejszyć jego ilość, aby struktura nie była za ciężka i nie wyszedł zakalec, czy jednak zostawić taką samą ilość? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co do zakalca trudno stwierdzić, być może struktura będzie podobna ale sama nie próbowałam robić tego ciasta na kakao. Na pewno jednak trzeba mieć na uwadze to, że taka czekolada zawiera sporo cukru i jest łagodna w smaku i jeżeli zastąpimy ją taką samą ilością kakao, to ciasto będzie bardzo mocno kakaowe lub nawet wręcz gorzkawe.
    Czekolada do picia zwykle składa się w 1/3 z kakao i w 2/3 z cukru, dlatego ja zastąpiłabym ją w tym przepisie 50 g kakao i 100 g cukru (cukier dodać na samym początku przepisu i utrzeć z żółtkami) :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń