Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kalafior z ziołowym winegretem

By 17:10 , , , , , ,

Kalafior ugotowany i posypany bułką tartą zrumienioną na maśle jadł na pewno każdy i pewnie większość z Was go lubi. Dla odmiany można jednak przygotować go w nieco inny, zdrowszy sposób – z ziołowym winegretem, czyli na sposób grecki. Tak przygotowany kalafior sprawdzi się zarówno jako dodatek do wielu potraw, jak i samodzielna sałatka :) Ja podałam go do wegetariańskich kotlecików z młodej kapusty. 




 

KALAFIOR Z ZIOŁOWYM WINEGRETEM 
(2-3 porcje) 
1 główka kalafiora, 
3 łyżki oliwy, 
1 łyżka octu winnego, 
1 łyżka soku z cytryny, 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
1 łyżka posiekanego koperku, 
sól i pieprz 



Kalafior dokładnie przepłukać i podzielić na mniejsze różyczki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru i ugotować kalafiora (ja wolę gdy kalafior jest al dente więc nie gotuję go do całkowitej miękkości). Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. 
Oliwę wymieszać z octem winnym i sokiem z cytryny. Dodać posiekaną natkę i koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Powstałym sosem polać różyczki kalafiora i delikatnie wymieszać. 
Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby sałatka się „przegryzła”. 






(na postawie przepisu z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia grecka”)

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Akurat mam kalafior to mogę pokombinować. Czym mogę zastąpić ocet winny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz innego octu (jabłkowego czy ryżowego) to dodatkową łyżką soku z cytryny :)

      Usuń
  2. Zawsze jadłam kalafior duszony na masełku z bułką tartą, ale takie połączenie też mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń