Lasagne z cukinią i suszonymi pomidorami
Dość dawno nie robiłam lasagne, dlatego tym razem skusiłam się na jego bezmięsną wersję z cukinią. Bezmięsną, a jednak sycącą i wyrazistą . Uprzednie grillowanie plasterków cukinii poprawia jej smak, a suszone pomidory nadają potrawie śródziemnomorskiego charakteru. Całość zapieczona jest w kremowym sosie pomidorowym z parmezanem. Warto wypróbować :)
LASAGNE Z CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
(4 porcje)
- 12 płatów makaronu lasagne,
- 800g cukinii,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- 3 szklanki (750ml) mleka,
- 75g startego parmezanu,
- 2 solidne łyżki koncentratu pomidorowego,
- 7-8 kawałków suszonych pomidorów w oliwie,
- garść liści świeżej bazylii,
- sól i pieprz
Cukinię pokroić na cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem i wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Partiami układać na patelni (najlepiej grillowej) i krótko obsmażyć z obu stron, by lekko się zrumieniły.
Suszone pomidory pokroić w paseczki.
Dno żaroodpornego naczynia wysmarować 1 łyżką oliwy. Na spodzie ułożyć 3 płaty lasagne. Jeśli są zbyt duże, odłamać nadmiar tak, by pasowały do formy. Następnie ułożyć 1/3 plasterków cukinii, 1/3 suszonych pomidorów i kilka listków bazylii. Polać ¼ sosu. Następnie znów ułożyć 3 płaty lasagne i tak dalej układać kolejne warstwy. Ostatnimi warstwami powinny być płaty makaronu i reszta sosu. Wierzch posypać pozostawioną wcześniej częścią parmezanu.
Piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Po upieczeniu odstawić zapiekankę na 10-15 minut i dopiero wtedy pokroić.
(na podstawie przepisu z książki „Potrawy z cukinii i bakłażanów”)
1 komentarze
U mnie dziś na obiad też lasagne, tyle że po genueńsku
OdpowiedzUsuń