Obsługiwane przez usługę Blogger.

Lasagne z cukinią i suszonymi pomidorami

By 10:12 , , ,

Dość dawno nie robiłam lasagne, dlatego tym razem skusiłam się na jego bezmięsną wersję z cukinią. Bezmięsną, a jednak sycącą i wyrazistą . Uprzednie grillowanie plasterków cukinii poprawia jej smak, a suszone pomidory nadają potrawie śródziemnomorskiego charakteru. Całość zapieczona jest w kremowym sosie pomidorowym z parmezanem. Warto wypróbować :)

 

 

LASAGNE Z CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 
(4 porcje) 
  • 12 płatów makaronu lasagne, 
  • 800g cukinii, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • 3 szklanki (750ml) mleka, 
  • 75g startego parmezanu, 
  • 2 solidne łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 7-8 kawałków suszonych pomidorów w oliwie, 
  • garść liści świeżej bazylii, 
  • sól i pieprz 

 
Masło stopić w rondlu, dodać mąkę i chwilę smażyć, mieszając i pilnując, by mąka się za bardzo nie zrumieniła. Stopniowo wlewać mleko, intensywnie mieszając trzepaczką tak, by rozbić grudki mąki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 1-2 minuty. Sos powinien być dość rzadki. Odstawić, by lekko ostygł, a następnie dodać sól i pieprz do smaku, większość startego parmezanu oraz koncentrat pomidorowy. 
Cukinię pokroić na cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem i wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Partiami układać na patelni (najlepiej grillowej) i krótko obsmażyć z obu stron, by lekko się zrumieniły. 
Suszone pomidory pokroić w paseczki. 
Dno żaroodpornego naczynia wysmarować 1 łyżką oliwy. Na spodzie ułożyć 3 płaty lasagne. Jeśli są zbyt duże, odłamać nadmiar tak, by pasowały do formy. Następnie ułożyć 1/3 plasterków cukinii, 1/3 suszonych pomidorów i kilka listków bazylii. Polać ¼ sosu. Następnie znów ułożyć 3 płaty lasagne i tak dalej układać kolejne warstwy. Ostatnimi warstwami powinny być płaty makaronu i reszta sosu. Wierzch posypać pozostawioną wcześniej częścią parmezanu. 
Piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Po upieczeniu odstawić zapiekankę na 10-15 minut i dopiero wtedy pokroić. 
 


(na podstawie przepisu z książki „Potrawy z cukinii i bakłażanów”) 
 






Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. U mnie dziś na obiad też lasagne, tyle że po genueńsku

    OdpowiedzUsuń