Obsługiwane przez usługę Blogger.

Risotto z cukinią

By 10:15 , , , ,

Dawno nie robiłam risotto, więc korzystając z cukiniowego sezonu, przygotowałam je z tym właśnie warzywem. Na pierwszy rzut oka potrawa mogłaby się wydawać nieco nijaka, bo zarówno ryż, jak i cukinia, wyraźnego smaku nie mają. Jednak tej potrawie charakteru i wyrazistości nadaje dymka, czosnek, limonka i spora ilość bazylii. Naprawdę bardzo udane połączenie :) Risotto jest pyszne! 


 





RISOTTO Z CUKINIĄ 
(2 porcje) 
  • 150g ryżu do risotto, 
  • 1 niezbyt duża cukinia, 
  • 2 cebulki dymki, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 70ml białego wina, 
  • 1 łyżka masła, 
  • ok. 300ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 
  • 2 łyżki startego sera typu parmezan, 
  • 50ml śmietanki 18 lub 30%, 
  • ½ łyżeczki skórki startej z limonki, 
  • sok z ¼ limonki, 
  • 2 łyżki posiekanych, świeżych liści bazylii, 
  • sól i pieprz 


 
Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Cebulki dymki posiekać. 
W garnku o grubym dnie lub głębokiej patelni stopić masło. Dodać cebulki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli. Wsypać ryż i wymieszać. Wlać wino, skórkę i sok z ćwiartki limonki. Ciągle mieszając, gotować, aż ryż wchłonie wino. Następnie stopniowo wlewać bulion, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy – trwa to około 15 minut. Mniej więcej w połowie czasu gotowania dodać pokrojoną cukinię. Pod koniec gotowania dodać śmietankę, parmezan i połowę posiekanej bazylii. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Na talerzach każdą porcję posypać resztą bazylii. 



 

 
(wg przepisu z książki „Potrawy z cukinii i bakłażanów” z moimi niewielkimi zmianami)

 

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze