Risotto z cukinią
Dawno nie robiłam risotto, więc korzystając z cukiniowego sezonu, przygotowałam je z tym właśnie warzywem. Na pierwszy rzut oka potrawa mogłaby się wydawać nieco nijaka, bo zarówno ryż, jak i cukinia, wyraźnego smaku nie mają. Jednak tej potrawie charakteru i wyrazistości nadaje dymka, czosnek, limonka i spora ilość bazylii. Naprawdę bardzo udane połączenie :) Risotto jest pyszne!
RISOTTO Z CUKINIĄ
(2 porcje)
- 150g ryżu do risotto,
- 1 niezbyt duża cukinia,
- 2 cebulki dymki,
- 1 ząbek czosnku,
- 70ml białego wina,
- 1 łyżka masła,
- ok. 300ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 łyżki startego sera typu parmezan,
- 50ml śmietanki 18 lub 30%,
- ½ łyżeczki skórki startej z limonki,
- sok z ¼ limonki,
- 2 łyżki posiekanych, świeżych liści bazylii,
- sól i pieprz
W garnku o grubym dnie lub głębokiej patelni stopić masło. Dodać cebulki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli. Wsypać ryż i wymieszać. Wlać wino, skórkę i sok z ćwiartki limonki. Ciągle mieszając, gotować, aż ryż wchłonie wino. Następnie stopniowo wlewać bulion, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy – trwa to około 15 minut. Mniej więcej w połowie czasu gotowania dodać pokrojoną cukinię. Pod koniec gotowania dodać śmietankę, parmezan i połowę posiekanej bazylii. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzach każdą porcję posypać resztą bazylii.
1 komentarze
Lekkie i pyszne:)
OdpowiedzUsuń