Obsługiwane przez usługę Blogger.

Risotto z cukinią

By 10:15 , , , ,

Dawno nie robiłam risotto, więc korzystając z cukiniowego sezonu, przygotowałam je z tym właśnie warzywem. Na pierwszy rzut oka potrawa mogłaby się wydawać nieco nijaka, bo zarówno ryż, jak i cukinia, wyraźnego smaku nie mają. Jednak tej potrawie charakteru i wyrazistości nadaje dymka, czosnek, limonka i spora ilość bazylii. Naprawdę bardzo udane połączenie :) Risotto jest pyszne! 

Photobucket 

RISOTTO Z CUKINIĄ 
(2 porcje) 
150g ryżu do risotto, 
1 niezbyt duża cukinia, 
2 cebulki dymki, 
1 ząbek czosnku, 
70ml białego wina, 
1 łyżka masła, 
ok. 300ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 
2 łyżki startego sera typu parmezan, 
50ml śmietanki 18 lub 30%, 
½ łyżeczki skórki startej z limonki, 
sok z ¼ limonki, 
2 łyżki posiekanych, świeżych liści bazylii, 
sól i pieprz 

Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Cebulki dymki posiekać. 
W garnku o grubym dnie lub głębokiej patelni stopić masło. Dodać cebulki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli. Wsypać ryż i wymieszać. Wlać wino, skórkę i sok z ćwiartki limonki. Ciągle mieszając, gotować, aż ryż wchłonie wino. Następnie stopniowo wlewać bulion, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki i kremowy – trwa to około 15 minut. Mniej więcej w połowie czasu gotowania dodać pokrojoną cukinię. Pod koniec gotowania dodać śmietankę, parmezan i połowę posiekanej bazylii. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Na talerzach każdą porcję posypać resztą bazylii. 


(wg przepisu z książki „Potrawy z cukinii i bakłażanów” z moimi niewielkimi zmianami)


Cukinia 2014 Wegetariański obiad III

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze