Obsługiwane przez usługę Blogger.

Grillowany łosoś z sosem tzatziki

By 10:15 , , , ,

Dzisiaj bardzo prosty przepis, idealny na lato. Grillowany łosoś jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale i lekki, a więc w sam raz na upalne dni. Można go przygotować na tradycyjnym grillu, lub – tak jak ja – na patelni grillowej. Do takiego łososia idealnie pasuje grecki sos tzatziki, nieco podkręcony odrobiną sera feta. Pycha! 

Photobucket 

GRILLOWANY ŁOSOŚ Z SOSEM TZATZIKI 
(2 porcje) 
2 kawałki (po ok. 150g) filetu z łososia, 
przyprawa do ryb, 
świeżo mielony pieprz, 
sok z cytryny, 
1 łyżka oliwy, 
150g jogurtu greckiego (użyłam light), 
70g sera typu feta, 
½ długiego ogórka, 
½ ząbka czosnku, 
1 łyżka posiekanego koperku, 
sól 

Filety umyć, osuszyć, oprószyć przyprawą do ryb i pieprzem. Posmarować oliwą i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie upiec na grillu lub usmażyć na patelni grillowej już bez dodatku tłuszczu (najlepiej smażyć na niezbyt dużym ogniu, aby łosoś zdążył upiec się w środku). 
 Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser feta rozetrzeć wodelcem w misce. Dodać ogórek, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Grillowanego łososia podawać z sosem i lekką sałatką.

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Pychotka, dosłownie dzisiaj też myślałam o taki obiedzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A lekka sałatka, to...? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miks sałat skropionych odrobiną oliwy i soku z cytryny, można dodać pomidorki koktajlowe albo oliwki :)

      Usuń
    2. Dziękuję :-)
      Dzisiaj wypróbuję przepis.

      Usuń
  3. Rewelacyjny pomysł na w miarę szybką potrawę a o takie właśnie nam chodzi przy grillowaniu

    OdpowiedzUsuń