Obsługiwane przez usługę Blogger.

Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem

By 19:49 , , ,

Pieczone młode ziemniaczki to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Mogą być dodatkiem do mięsa lub ryby, ale równie dobrze smakują same, popijane kefirem lub zsiadłym mlekiem. Wzbogacone oliwą i rozmarynem są niezwykle aromatyczne i naprawdę ciężko przestać je jeść ;)


 

MŁODE ZIEMNIACZKI PIECZONE Z ROZMARYNEM
(2 porcje)
  • 400g młodych ziemniaków,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu 

 
Ziemniaki wyszorować i ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Odcedzić je i ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub patelni z metalową rączką. Dodać oliwę, igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Piec w 220 stopniach przez około 25 minut, aż zrobią się złociste. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać ziemniaki, żeby rumieniły się równomiernie. 


 
(wg przepisu Jamiego Olivera)
 

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. W niedzielę zrobiłam dla męża, ale tak pachniały, że zjadłam parę, pyszne!

    OdpowiedzUsuń