Obsługiwane przez usługę Blogger.

Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem

By 19:49 , , ,

Pieczone młode ziemniaczki to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Mogą być dodatkiem do mięsa lub ryby, ale równie dobrze smakują same, popijane kefirem lub zsiadłym mlekiem. Wzbogacone oliwą i rozmarynem są niezwykle aromatyczne i naprawdę ciężko przestać je jeść ;)

Photobucket

MŁODE ZIEMNIACZKI PIECZONE Z ROZMARYNEM
(2 porcje)
400g młodych ziemniaków,
1 łyżka oliwy,
sól morska,
świeżo mielony pieprz,
1 łyżka igiełek świeżego rozmarynu 

Ziemniaki wyszorować i ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Odcedzić je i ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub patelni z metalową rączką. Dodać oliwę, igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Piec w 220 stopniach przez około 25 minut, aż zrobią się złociste. Od czasu do czasu delikatnie zamieszać ziemniaki, żeby rumieniły się równomiernie. 


(wg przepisu Jamiego Olivera)


To my! młode kartofelki

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. W niedzielę zrobiłam dla męża, ale tak pachniały, że zjadłam parę, pyszne!

    OdpowiedzUsuń