Obsługiwane przez usługę Blogger.

Knedle z wiśniami

By 10:15 , , , ,

Akcję ”W wiśniowym sadzie” czas zacząć! Ogromnie jestem ciekawa Waszych propozycji, a tymczasem ja rozpoczynam wiśniowy sezon pysznymi knedlami. Soczyste, kwaskowate wiśnie doskonale kontrastują z miękkiem, ziemniaczanym ciastem. Ja swoje knedle okrasiłam słodką bułką tartą zrumienioną na maśle, ale kwaśna śmietana z cukrem również będzie doskonale pasować. Polecam! :) 

 



KNEDLE Z WIŚNIAMI 
(4 porcje) 
  • 1kg ziemniaków, 
  • 300g wiśni, 
  • 1 jajko, 
  • 5-6 łyżek mąki pszennej + trochę do posypania, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 3 łyżki bułki tartej, 
  • 3-4 łyżki masła, 
  • sól 

 
Ziemniaki obrać, ugotować, rozgnieść tłuczkiem i wystudzić. Następnie wbić jajko i zagniatać, dodając tyle mąki, żeby ciasto było gładkie, miękkie i nie kleiło się do rąk. 
Wiśnie umyć, wydrylować i posypać łyżką cukru. 
Na podsypanym mąką blacie uformować gruby wałek, który następnie podzielić na około 18 kawałków. Każdą porcję rozpłaszczyć w dłoniach, na środek nałożyć po 3 wiśnie, skleić i uformować okręgły knedel. Dłonie najlepiej oprószyć mąką, żeby ciasto się nie kleiło. 
W dużym garnku zagotować lekko osolony wrzątek. Knedle gotować na niewielkim ogniu w dwóch partiach przez ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową. 
W rondelku lub na patelni stopić masło i dodać bułkę tartą. Smażyć na średnim ogniu przez około minutę, następnie dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i okrasić ugotowane knedle. 


 
 
(inspiracja od Anety

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Mmm...wiśnie...uwielbiam :-) Muszę spróbować zrobić takie knedle.

    OdpowiedzUsuń
  2. knedle! uwielbiaaaam! te zrobione przez Mamę smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! *.*
    Knedle wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Knedle z wiśniami świetny pomysł :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń