Obsługiwane przez usługę Blogger.

Flądra na warzywnym spaghetti

By 10:15 , , ,

Jeśli szukacie pomysłu na niebanalnie podany, lecz niskokaloryczny obiad, to kolorowe, warzywne „spaghetti” na pewno się Wam spodoba. W połączeniu z rybą daje wartościowy, bogaty w białko, witaminy i błonnik posiłek, który nie tylko świetnie wygląda, ale i super smakuje :) 
Ja użyłam filetów flądry, ale możecie wykorzystać filety z każdej ryby, którą lubicie: od dorsza po łososia :) 

 



FLĄDRA NA WARZYWNYM SPAGHETTI 
(2 porcje) 
  •  2 filety z flądry (lub innej ryby), 
  • 1 cukinia, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 łyżeczki oliwy, 
  • przyprawa do ryb, 
  • zioła prowansalskie, 
  • sól i pieprz,
  • odrobina soku z cytryny 

 
Filety umyć, osuszyć, oprószyć przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na pół godziny. 
Warzywa umyć, paprykę oczyścić z nasion a marchew obrać. Obieraczką wykroić podłużne paski (ja do cukinii i papryki użyłam tzw. mandoliny, natomiast w przypadku marchewki najwygodniejsza jest zwykła obieraczka). 
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wykrojone paski z warzyw. Smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą jędrne i lekko chrupiące. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 
W tym czasie osobno, na drugiej łyżeczce oliwy usmażyć rybę. 
Na talerzach ułożyć „makaron” z warzyw, a na nim kawałki ryby. Przed podaniem rybę skropić cytryną.


 
 
(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)
 


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Uwielbiam warzywa w takiej formie i w takim zestawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłam tu przez przypadek, ale zostaję na dłużej :) Podobają mi się zdjęcia i ciekawe przepisy :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pyszności <3 Jak dla mnie idealny obiad :D

    OdpowiedzUsuń