Flądra na warzywnym spaghetti
Jeśli szukacie pomysłu na niebanalnie podany, lecz niskokaloryczny obiad, to kolorowe, warzywne „spaghetti” na pewno się Wam spodoba. W połączeniu z rybą daje wartościowy, bogaty w białko, witaminy i błonnik posiłek, który nie tylko świetnie wygląda, ale i super smakuje :)
Ja użyłam filetów flądry, ale możecie wykorzystać filety z każdej ryby, którą lubicie: od dorsza po łososia :)
FLĄDRA NA WARZYWNYM SPAGHETTI
(2 porcje)
- 2 filety z flądry (lub innej ryby),
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 2 marchewki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki oliwy,
- przyprawa do ryb,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz,
- odrobina soku z cytryny
Warzywa umyć, paprykę oczyścić z nasion a marchew obrać. Obieraczką wykroić podłużne paski (ja do cukinii i papryki użyłam tzw. mandoliny, natomiast w przypadku marchewki najwygodniejsza jest zwykła obieraczka).
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wykrojone paski z warzyw. Smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą jędrne i lekko chrupiące. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
W tym czasie osobno, na drugiej łyżeczce oliwy usmażyć rybę.
Na talerzach ułożyć „makaron” z warzyw, a na nim kawałki ryby. Przed podaniem rybę skropić cytryną.
3 komentarze
Uwielbiam warzywa w takiej formie i w takim zestawie :)
OdpowiedzUsuńTrafiłam tu przez przypadek, ale zostaję na dłużej :) Podobają mi się zdjęcia i ciekawe przepisy :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Mniam, pyszności <3 Jak dla mnie idealny obiad :D
OdpowiedzUsuń