Obsługiwane przez usługę Blogger.

Buraczki z wiśniami

By 10:10 ,

Jeśli szukacie fajnego dodatku do niedzielnego obiadu i lubicie buraczki, koniecznie powinniście wypróbować ten przepis. Kwaskowate wiśnie wspaniale komponują się z nieco słodkawymi buraczkami, a całość nie tylko świetnie wygląda, ale i super smakuje. Można podawać je na ciepło lub na zimno – mnie osobiście bardziej smakowały na ciepło. Poza sezonem można oczywiście użyć mrożonych wiśni :) 

Photobucket 

BURACZKI Z WIŚNIAMI 
(4 porcje) 
3 duże lub 4 średnie buraki, 
200g wiśni, 
sok z 1 dużej pomarańczy, 
1 łyżka octu balsamicznego, 
1 łyżka cukru (lub więcej, wg uznania), 
¼ łyżeczki mielonego cynamonu, 
¼ łyżeczki mielonych goździków lub 2 całe goździki, 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
sól i pieprz 

Buraki ugotować lub upiec. Ostudzone obrać i specjalną łyżeczką wydrążyć kulki*. Włożyć do rondla, skropić octem balsamicznym i odstawić na pół godziny. 
Wiśnie wydrylować, dodać do buraków. Wlać sok pomarańczowy, dodać cukier, cynamon, goździki oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość zagotować i dusić 3-4 minuty na małym ogniu pod przykryciem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do buraków. Wymieszać i zagotować. Jeśli buraczki są zbyt kwaśne, dodać jeszcze trochę cukru. 

Takie buraczki doskonale komponują się z wszelkimi pieczonymi mięsami, szczególnie z kaczką, gęsią lub schabem.

* Pozostałości buraków po wydrążeniu kulek można zetrzeć i zrobić z nich następnego dnia buraczki zasmażane


(przepis z jednego ze starych numerów "Poradnika Domowego") 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. czuję się wielce zaintrygowana! nie jadłam w życiu takich nietuzinkowych buraczków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już kilka razy taką sałatkę :) Jest bardzo smaczna! Kiedyś, jeśli dobrze pamiętam, Kora polecała podobną w jednej z gazet :)

    OdpowiedzUsuń