Obsługiwane przez usługę Blogger.

Granita kawowa

By 12:30 , ,

Na letnie upały nie ma nic lepszego niż domowe lody :) a jeśli prócz gorąca męczy Was brak energii lub senność, granita kawowa nie tylko orzeźwi, ale i pobudzi. Ten słynny włoski przysmak jest wprost stworzony dla miłośników kawy :) 

Granita kawowa to kolejny przepis, który ukazał się w magazynie „Apetyt” - internetowym czasopiśmie małopolskich blogerów kulinarnych. Jeśli jeszcze go nie widzieliście, serdecznie zapraszam do lektury - KLIK!

 
   
GRANITA KAWOWA
(4 porcje)
  • 600ml mocnego naparu dobrej kawy,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 150ml śmietanki kremówki 30%,
  • 1 czubata łyżeczka cukru pudru,
  • 2 kostki czekolady deserowej
W naparze kawy rozpuścić cukier trzcinowy i dodać kardamon. Wlać do miski lub plastikowego pojemnika i zostawić do wystygnięcia, po czym włożyć do zamrażarki. Co 2 godziny zamarzającą kawę rozkruszyć widelcem. Czynność powtarzać, aż kawa całkowicie się zamrozi tworząc gruboziarniste kryształki (trwa to 6-10 godzin, w zależności od możliwości zamrażalnika i wielkości naczynia). Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Granitę kawową nałożyć do pucharków lub szklanek, na wierzch położyć „czapeczkę” z bitej śmietany i oprószyć startą czekoladą.

 




Może zainteresuje Cię również

2 komentarze