Granita kawowa
Na letnie upały nie ma nic lepszego niż domowe lody :) a jeśli prócz gorąca męczy Was brak energii lub senność, granita kawowa nie tylko orzeźwi, ale i pobudzi. Ten słynny włoski przysmak jest wprost stworzony dla miłośników kawy :)
Granita kawowa to kolejny przepis, który ukazał się w magazynie „Apetyt” - internetowym czasopiśmie małopolskich blogerów kulinarnych. Jeśli jeszcze go nie widzieliście, serdecznie zapraszam do lektury - KLIK!
GRANITA KAWOWA
(4 porcje)- 600ml mocnego naparu dobrej kawy,
- 3 łyżki cukru trzcinowego,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- 150ml śmietanki kremówki 30%,
- 1 czubata łyżeczka cukru pudru,
- 2 kostki czekolady deserowej
W naparze kawy rozpuścić cukier trzcinowy i dodać kardamon. Wlać do miski lub plastikowego pojemnika i zostawić do wystygnięcia, po czym włożyć do zamrażarki. Co 2 godziny zamarzającą kawę rozkruszyć widelcem. Czynność powtarzać, aż kawa całkowicie się zamrozi tworząc gruboziarniste kryształki (trwa to 6-10 godzin, w zależności od możliwości zamrażalnika i wielkości naczynia).
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Granitę kawową nałożyć do pucharków lub szklanek, na wierzch położyć „czapeczkę” z bitej śmietany i oprószyć startą czekoladą.
2 komentarze
świetny pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuńMmm, cudownie orzeźwia. No i smakuje kawą... Pycha!
OdpowiedzUsuń