Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki z mąki kasztanowej z owocami

By 16:18 , ,

Będąc w październiku we Włoszech zakupiłam paczkę mąki kasztanowej. Planowałam zrobić z niej tradycyjne toskańskie ciasto kasztanowe, ale ciągle brakuje mi czasu. Dlatego na początek zrobiłam na szybko placki na śniadanie wg przepisu znalezionego na blogu Pełne Ziarno. Mąka kasztanowa faktycznie ma lekko dymny aromat i nadaje ciemne zabarwienie plackom, choć sama w sobie jest jasnożółta ;) 
Syrop klonowy pasuje do tych placuszków idealnie :)

placki z mąki kasztanowej
  

PLACKI Z MĄKI KASZTANOWEJ
(1 duża lub 2 mniejsze porcje) 

  • 1 jajko, 
  • 150 g jogurtu naturalnego (może być też mleko zbożowe np. ryżowe), 
  • ½ szklanki mąki kasztanowej,
  • mniej niż ½ szklanki innej mąki (ja dałam ryżową), 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • ½ małego banana, 
  • ½ gruszki lub jabłka (u mnie gruszka), 
  • olej do smażenia (można też smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu) 

+ dodatkowo syrop klonowy lub miód 

Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą w miseczce. Dodać pokrojone owoce. Usmażyć z obu stron placuszki (najlepiej na niezbyt dużym ogniu, ponieważ ciasto jest dość zbite i duży ogień mógłby spowodować, że placki z wierzchu byłyby przypalone, a w środku surowe). 
Podawać na ciepło, razem z syropem klonowym lub miodem.


 

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Pysznosci!! a maka kasztanowa to moja ulubiona))ma cudownie slodkawy smak. juz zapisalam przepisik na placuszki.
    ostatnio popelnilam tarte kasztanowa z gruszkami i czekolada))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne te placuszki. Z mąki kasztanowej to dla mnie wielka ciekawostka. Chciiałabym skosztować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale kuszący przepis:)
    pyszne musza być takie placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. coraz więcej Twoich pomysłów mnie po prostu urzeka

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis brzmi zachęcająco, szczególnie, ze jeszcze nigdy nie próbowałam kasztanowej maki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne są! Z braku mąki kasztanowej tym razem zrobiłam podwójną porcję z arachidowej i też smakują wybornie! PS. nie miałam też jajek, okazało się że nie są niezbędne, wystarczy dodać odrobinę więcej wody/mleka

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupiłam mąkę kasztanową i nie bardzo wiedziałam co z niej zrobić. Aż trafiłam na ten przepis...Placuszki wyszły doskonałe! Zrobiłam parę modyfikacji, zamiast jajka dodałam siemię lniane, zamiast miodu, syrop z agawy, a zamiast gruszek, jabłka:-) Pyszota! Dzięki za inspirację:-)

    OdpowiedzUsuń