Obsługiwane przez usługę Blogger.

Orzechowo nam! :) Sałatka z brązowego ryżu z orzechami

By 19:00 , ,

Z okazji kończącej się już (niestety) kolejnej edycji „Orzechowego Tygodnia” u Atiny, tym razem w ramach wspólnego gotowania postawiliśmy na dowolne danie wytrawne z dodatkiem orzechów. Ja przygotowałam prostą, ale smaczną sałatkę z aż dwoma rodzajami orzechów: ziemnymi i włoskimi. Sałatka jest bardzo zdrowa i pełna mikroelementów, a dodatkowo na długo zaspokaja głód :) 

Inne orzechowe smakołyki przygotowali: Lejdi, kabka, Maggie, Siaśka, Wiera, Mopsik, Bartoldzik i Dobromiła

 

 SAŁATKA Z BRĄZOWEGO RYŻU Z ORZECHAMI 

  • 1 woreczek (100 g) brązowego ryżu, 
  • ½ puszki kukurydzy, 
  • 1 dość duże jabłko,
  • 1 garść orzeszków ziemnych (solonych lub nie – wg uznania), 
  • 1 garść orzechów włoskich 


 sos: 

  • 2-3 łyżki oliwy, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • sól i pieprz, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 


Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Kukurydzę osączyć na sitku. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki, wraz z orzechami, wymieszać w misce. 
Z podanych składników przygotować sos, polać nim sałatkę i dokładnie wymieszać. 
Można podawać schłodzoną w lodówce lub nie. 


 (inspirowane przepisem z książki „Ryż na różne sposoby” H. Szymanderskiej) 

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Akurat szlaja mi sie po szafce pojemnik brazowego ryzu i jakos nie ma na niego i chetnych i natchnienia. ;) Moze ta salatka pomoze??? :)

    Bardzo dziekuje za kolejne wspolne kucharzenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pysznie się prezentuje ta sałatka!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. szybka, prosta, ciekawa :) dziękuję za wspólne gotowanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pożywna i ciekawa sałatka! Dziękuję za wspólne orzechowanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł:) na pewno skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie pozywna - idealna na lunch do pracy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne danko. Juz sam brązowy ryż ma, jak dla mnie, lekko orzechowy posmak. Podkreślony innymi orzechami to dopiero coś :-)

    OdpowiedzUsuń