Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa szczawiowa z warzywami

By 09:06 , , , ,

Zupa szczawiowa z warzywami czy zupa jarzynowa ze szczawiem? Bez względu na to, jak ją nazwiemy, jest idealną propozycją na coraz cieplejsze dni. Lekka i pyszna, aż chce się sięgnąć po drugą porcję ;) 

Photobucket

ZUPA SZCZAWIOWA Z WARZYWAMI 
(4 porcje) 
  • 1 pęczek szczawiu, 
  • 2 młode marchewki, 
  • 1 korzeń pietruszki, 
  • 3-4 niewielkie ziemniaki, 
  • 1 kalarepka, 
  • 1 cebula, 
  • 1 gałązka selera lub lubczyku, 
  • 5 szklanek wody, 
  • 1 łyżeczka domowej vegety (opcjonalnie), 
  • ¼ szklanki śmietanki 18%, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 łyżka masła 

Szczaw dokładnie opłukać i pokroić. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Obrane ziemniaki, kalarepkę pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. 
W rondlu rozgrzać masło i wrzucić marchew, pietruszkę i cebulę. Smażyć na malutkim ogniu około 3-4 minuty. Dodać ziemniaki i kalarepkę, podsmażać jeszcze kolejne 3-4 minuty. Wlać wodę, dodać gałązkę selera/lubczyku, i opcjonalnie domową wegetę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem około 15 minut, aż ziemniaki będą gotowe. Po tym czasie dodać szczaw, wymieszać i zdjąć zupę z ognia. Kilka łyżek gorącej zupy wymieszać ze śmietanką, następnie wlać ją do garnka i wymieszać. 
Podawać najlepiej od razu :)


Nowalijki w kuchni

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Idealna zupa na takie wiosenno-letnie upały jak teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak smacznie. Uwielbiam szczawiową.:)

    OdpowiedzUsuń