Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jajka z chorizo zapiekane w kokilkach

By 13:56 , , ,

Zostało mi w lodówce kilka plasterków chorizo i tak zrodził się pomysł na proste lecz smaczne śniadanie inspirowane kuchnią Hiszpanii. Pikantny, paprykowy smak kiełbasy chorizo świetnie komponuje się z jajkami. To śniadanie praktycznie robi się samo :) 

Photobucket 

JAJKA Z CHORIZO ZAPIEKANE W KOKILKACH 
  • 2 duże jajka, 
  • 8 cienkich plastrów chorizo,
  • sól morska, 
  • świeżo mielony pieprz 

Każdą kokilkę wyłożyć 4 plastrami chorizo, tak aby kiełbasa pokryła dno i boki naczynia (nie trzeba uprzednio smarować kokilek masłem, chorizo jest wystarczająco tłuste i nic nie powinno przywierać). Do każdej kokilki wbić po jednym jajku. Piec w 180 stopniach ok. 12-15 minut, aż białko się zetnie (najlepiej, jeżeli żółtko jest jeszcze płynne). Kokilki ostrożnie wyjąć z piekarnika, oprószyć solą i pieprzem i od razu podawać. 
Podawać z sałatką z pomidorów i świeżym chlebem. 


Może zainteresuje Cię również

3 komentarze