Obsługiwane przez usługę Blogger.

Grzanki pomidorowe / Pan con tomate

By 13:28 , , , , ,

„Chleb z pomidorem” brzmi tak banalnie, że aż zadziwiająco. No bo jak to – kromki chleba, masło, plastry pomidora? Nieee... Katalończycy robią to inaczej. Opieczone na grillu grzanki smarują czosnkiem i nacierają połówką pomidora, w efekcie otrzymują chlebek chrupiący na dole, miękki na górze i o wspaniałym aromacie. Taka przekąska jest w Katalonii bardzo popularna. Katalończycy najczęściej smarują chleb pomidorem, a później skrapiają oliwą. Na forach trwają zażarte boje, czy jednak przypadkiem nie powinno się tego robić na odwrót – najpierw oliwa, a później pomidor (#problemypierwszegoswiata). Przetestowałam obie wersje i nie odczułam specjalnej różnicy, tzn. było tak samo smacznie :) 

Photobucket 

GRZANKI POMIDOROWE / PAN CON TOMATE 
  • 5 kromek chleba, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 dojrzałe, mięsiste pomidory, 
  • oliwa, 
  • sól morska 

Kromki chleba opiec na grillu lub na patelni grillowej z obu stron. Każdą kromkę natrzeć obranym ząbkiem czosnku. Pomidory przeciąć w poprzek na połówki i natrzeć kromki tak, aby ich powierzchnia pokryła się miąższem. Skropić oliwą i oprószyć odrobiną soli.

 Photobucket 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Wprost uwielbiam tę hiszpańską prostotę! Chyba żaden inny naród nie potrafi przyrządzać tak pysznych rzeczy z taki niewielu składników.

    OdpowiedzUsuń
  2. This is such a nice thing for summer!!!
    Happy days
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń