Obsługiwane przez usługę Blogger.

Naleśniki ziołowe ze szparagami i szynką

By 12:10 ,

Szparagi z szynką czy szparagi z masłem i płatkami migdałów to absolutna klasyka. A jeśliby połączyć te przepisy i dodać jeszcze wiosennie zielone, ziołowe naleśniki? To idealny obiad na czerwiec! 

Photobucket 

NALEŚNIKI ZIOŁOWE ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ 
(2 porcje) 
  • ½ pęczka szparagów, 
  • 150g mąki, 
  • 150ml mleka, 
  • ok. 50ml wody, 
  • 2 duże jajka, 
  • 3 łyżki stopionego masła, 
  • garść różnych ziół (u mnie szczypiorek, pietruszka, bazylia i kilka listków szałwii), 
  • 4 cienkie plastry surowej, wędzonej szynki, 
  • 2 łyżki płatków migdałowych, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • sok z ¼ cytryny, 
  • masło klarowane lub odrobina oleju do smażenia, 
  • sól 

Mąkę wymieszać z mlekiem, wodą, jajkami, szczyptą soli i łyżką stopionego masła. Dodać posiekane zioła i całość zmiksować blenderem. Surowe ciasto może wydawać się niezbyt zielone, ale po usmażeniu naleśniki nabiorą bardziej intensywnego koloru. 
Na patelni, na niewielkiej ilości klarowanego masła lub oleju usmażyć 4-5 naleśników. Gotowe naleśniki przykryć folią aluminiową i trzymać w cieple. 
Szparagi obrać, odłamać zdrewniałe końcówki. W garnku zagotować wodę z sokiem z cytryny, cukrem i ½ łyżeczki soli. Szparagi gotować około 4-6 minut, aż będą miękkie (ale nie rozgotowane!). 
Migdały uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do miseczki i na tej samej patelni usmażyć szynkę bez dodatku tłuszczu. 
Ciepłe naleśniki podawać ze szparagami i szynką, skropione pozostałym masłem i posypane płatkami migdałowymi. 


(na podstawie przepisu z "Moje Gotowanie" 6/2013 z moimi zmianami)

Photobucket

 Szparagowe<3Love

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Zrobiłabym z teo raczej śniadanie :) Ale ten kolorek, mrr.

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdyby tak szparagi zawinąć w naleśniki (razem z szynką i migdałami rzecz jasna) to myślę, że byłyby one świetne i na drugie śniadanie do pracy ;) Ja przed szparagami długo się broniłem ale rok temu jadłem świetnie przyrządzone i teraz zbieram wszystkie przepisy ze szparagami. Ten Twój - z chęcią wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń