Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gazpacho z bobu

By 19:00 , ,

W ramach kolejnego wspólnego gotowania z Gin, Mopsikiem i Martynosią przygotowałyśmy nieco inną wersję gazpacho, czyli hiszpańskiego chłodnika. Podstawowy, najpopularniejszy przepis bazuje na pomidorach (klik!), istnieje jednak wiele innych – mniej lub bardziej „fusion” odmian ;) Ja skusiłam się na gazpacho z bobu, ponieważ sezon trwa w najlepsze, a bób jest pyszny i tani :) Smak tego gazpacho podkręca delikatna nuta czosnku i mięty oraz chrupiący chips z szynki. Osobiście to gazpacho smakowało mi bardziej niż pomidorowy oryginał ;) 

 

GAZPACHO Z BOBU 
(2 porcje) 
  • 600g bobu, 
  • 50g czerstwego chleba bez skórki, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 2 łyżki listków mięty, 
  • oliwa, 
  • sól i pieprz, 
  • 2 cienkie plastry szynki serrano (ewentualnie innej wędzonej, np. parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej) 

W garnku zagotować wodę. Wrzucić bób i gotować około 6-7 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek. 2 łyżki obranego bobu odłożyć do dekoracji. 
Do kielicha blendera włożyć chleb, obrany bób i wlać 400ml zimnej wody (przegotowanej i wystudzonej albo mineralnej niegazowanej). Dodać 1 łyżkę oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek i 1 łyżkę posiekanych listków mięty. Całość dokładnie zmiksować, a następnie przecedzić przez sitko, aby konsystencja zupy była idealnie kremowa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mocno schłodzić w lodówce. Plastry szynki usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, aż będą chrupiące. Schłodzone gazpacho rozlać do miseczek. Udekorować odłożonym wcześniej bobem, resztą mięty i chipsem z szynki. Oprószyć pieprzem i skropić oliwą. 


(na podstawie przepisu tej strony)

Bóbmania

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Nie wpadłam jeszcze na takie wykorzystanie bobu XD

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie gazpacho z bobu koniecznie muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wspaniała wersja gazpacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja z pomidorowym też jestem na bakier, więc może powinnam spróbować Twojego...? :)

    OdpowiedzUsuń