Obsługiwane przez usługę Blogger.

Hiszpańskie tosty z sherry

By 19:00 , , ,

Tosty francuskie to idealna opcja na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa. Ciekawym sposobem – choć ewidentnie wykluczającym dzieci ze spożycia tejże potrawy – jest także namoczenie chleba w winie przed smażeniem. Jest to ponoć typowo Andaluzyjski deser, spożywany głównie podczas Wielkiego Tygodnia. Co ciekawe, niemal identyczny przepis znalazłam kiedyś w jednej z książeczek „Biblioteczki Poradnika Domowego” (jeszcze z lat 90.) pod nazwą „pijani rycerze” ;) 

Photobucket 

HISZPAŃSKIE TOSTY Z SHERRY 
  • 4 grube kromki białego, lekko czerstwego chleba (użyłam resztek mojego chleba rustykalnego), 
  • 150ml słodkiego sherry lub malagi, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki mleka, 
  • olej do smażenia (użyłam masła klarowanego), 
  • cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania, 
  • miód 

Kromki chleba namoczyć w alkoholu. Jajka roztrzepać z mlekiem w głębokim talerzu. 
Kromki chleba maczać w jajku i smażyć na średnim ogniu na oleju lub maśle z obu stron, do uzyskania złocistego koloru. Tosty osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem, ewentualnie dodatkowo polać miodem. 


(przepis podpatrzony na blogu Lejdi

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze