Soczewica z kiełbasą chorizo
Soczewica z chorizo to jeden z wielu rodzajów tapas, czyli hiszpańskich przekąsek. Właściwie, jest tak sycąca, że podana razem z pieczywem świetnie sprawdzi się na obiad w chłodniejszy dzień. Przepis dość prosty, ale też szybko się robi ;)
SOCZEWICA Z KIEŁBASĄ CHORIZO
- 1 puszka soczewicy,
- 200g kiełbasy chorizo,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka octu balsamico,
- 1-2 łyżki czerwonego wina,
- kilka liści bazylii,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz,
- oliwa
Chorizo pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni (ja nie dodawałam żadnego tłuszczu). Gdy kiełbasa będzie już zrumieniona, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odsączoną soczewicę. Smażyć 1-2 minuty, następnie dodać ocet balsamiczny, wino, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem smażyć jeszcze 2-3 minuty, mieszając. Zdjąć z ognia, posypać bazylią i natką pietruszki, skropić oliwą i podawać.
(inspiracja: J. Oliver „Kulinarne wyprawy Jamiego” z moimi zmianami)
2 komentarze
Jakiej kiełbasy chorizo używasz?
OdpowiedzUsuńTzn? Chodzi o pikantność czy firmę? Do tego przepisu użyłam akurat chorizo z Lidla z tygodnia hiszpańskiego, w wersji mniej pikantnej :)
Usuń