Obsługiwane przez usługę Blogger.

Soczewica z kiełbasą chorizo

By 13:00 , , , ,

Soczewica z chorizo to jeden z wielu rodzajów tapas, czyli hiszpańskich przekąsek. Właściwie, jest tak sycąca, że podana razem z pieczywem świetnie sprawdzi się na obiad w chłodniejszy dzień. Przepis dość prosty, ale też szybko się robi ;) 

 

SOCZEWICA Z KIEŁBASĄ CHORIZO 
  • 1 puszka soczewicy, 
  • 200g kiełbasy chorizo, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżka octu balsamico, 
  • 1-2 łyżki czerwonego wina, 
  • kilka liści bazylii,
  • natka pietruszki, 
  • sól i pieprz, 
  • oliwa 

Chorizo pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni (ja nie dodawałam żadnego tłuszczu). Gdy kiełbasa będzie już zrumieniona, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odsączoną soczewicę. Smażyć 1-2 minuty, następnie dodać ocet balsamiczny, wino, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem smażyć jeszcze 2-3 minuty, mieszając. Zdjąć z ognia, posypać bazylią i natką pietruszki, skropić oliwą i podawać. 


(inspiracja: J. Oliver „Kulinarne wyprawy Jamiego” z moimi zmianami) 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Jakiej kiełbasy chorizo używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tzn? Chodzi o pikantność czy firmę? Do tego przepisu użyłam akurat chorizo z Lidla z tygodnia hiszpańskiego, w wersji mniej pikantnej :)

      Usuń