Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gulasz kataloński

By 11:36 , , ,

Mimo kalendarzowego lata, pogoda nastraja bardziej do jedzenia gulaszu niż chłodników ;) A jako że gulaszu żadnego bardzo dawno nie robiłam, postanowiłam wypróbować tradycyjny kataloński gulasz wołowo-wieprzowy. Gęsty, aromatyczny, z dodatkiem czerwonego wina i charakterystycznego dla kuchni tamtego rejonu estragonu. Ponieważ w gulaszu znajdują się już ziemniaki, nie gotowałam ich dodatkowo – zjedliśmy go z lekką sałatką i świeżym chlebem... o którym więcej opowiem po południu ;) 

Photobucket 

GULASZ KATALOŃSKI 
(4 porcje) 
  • 500g wołowiny (np. udziec), 
  • 250g wieprzowiny (np. szynka), 
  • 1 duża cebula, 
  • 3 średnie ziemniaki, 
  • 2 niewielkie marchewki, 
  • 300ml przecieru pomidorowego (passaty), 
  • 200ml czerwonego wina (najlepiej wytrawnego), 
  • 200ml bulionu wołowego, 
  • 1 łyżka śmietany 18%, 
  • 2 łyżeczki suszonego estragonu, 
  • 1 niepełna łyżka białej gorczycy, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, 
  • pieprz cayenne (według uznania), 
  • 1 łyżeczka mąki, 
  • sól i pieprz olej do smażenia, 
  • natka pietruszki do posypania 

Mięso pokroić w dość dużą kostkę i obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Najlepiej robić to w dwóch partiach; mięsa nie powinno być za dużo naraz na patelni, gdyż zacznie się dusić, a nie smażyć. Podsmażone mięso przełożyć do garnka o grubym dnie. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i dodać ją do garnka z mięsem. Dodać gorczycę i 1 łyżeczkę estragonu, wlać bulion, przecier pomidorowy i wino. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodać marchew i ziemniaki – obrane i pokrojone w grubą kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać obie papryki w proszku, odrobinę pieprzu cayenne (gulasz powinien być dość pikantny) oraz drugą łyżeczkę estragonu. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez kolejne 45 minut. Po tym czasie gulasz wraz z sosem przełożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć (w przypadku braku pokrywki można przykryć folią alumioniową). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 2 godziny. Po upływie 1 godziny gulasz przemieszać. 
Gulasz podawać posypany natką pietruszki. 


(na podstawie przepisu z blogu Na 4 Widelce

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Witam ależ fantastycznie wygląda ten gulasz kataloński. Uwielbiam takie syte gulasze najlepiej, jeśli występują, w połączeniu z ziemniakami i jakąś pyszną sałatką do tego. Szykuje się, że w weekend będzie prawdziwa uczta.

    OdpowiedzUsuń