Obsługiwane przez usługę Blogger.

Hiszpański chleb rustykalny (Pan Rustico)

By 18:23 , ,

To mój pierwszy chleb na drożdżach z prawdziwego zdarzenia. Od ponad pół roku jemy niemal wyłącznie chleb na zakwasie i trochę zachciało mi się odmiany :) Długo nie czułam się jednak na siłach by upiec chleb bez foremki, bez specjalnych koszyków do wyrastania i tak dalej... Okazuje się jednak, że nie taki diabeł straszny ;) Pomimo że chleb rustykalny jest dość czasochłonny (zaczyn należy sporządzić dobę wcześniej) a samo ciasto lepiące i dość luźne, to jego smak wart jest zachodu. Mimo mojego braku doświadczenia, chleb pięknie wyrósł i zachował kształt. Może i Wy pokusicie się o jego zrobienie? 

 

HISZPAŃSKI CHLEB RUSTYKALNY 
(1 duży bochenek) 

zaczyn: 
  • 3 płaskie łyżeczki świeżych drożdży, 
  • 125g mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650), 
  • 150ml ciepłej wody, 
  • 1 łyżeczka cukru 

ciasto właściwe: 
  • 1 płaska łyżeczka świeżych drożdży, 
  • 225g mąki pszennej chlebowej, 
  • 100g mąki pszennej razowej, 
  • 150ml ciepłej wody, 
  • 1,5 łyżeczki soli, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 łyżka oliwy 
  • + dodatkowo mąka do podsypania 


Przygotować zaczyn: W 150ml ciepłej wody rozpuścić 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżeczki drożdży. Odstawić na 15 minut, następnie dodać 125g mąki i wymieszać. Naczynie przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. 

Ciasto właściwe: W 150ml wody rozpuścić 1 łyżeczkę drożdży i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić na 15 minut. Do miski przesiać 225g mąki pszennej chlebowej i 100g mąki razowej, dodać sól i wymieszać. Dodać wodę z drożdżami, łyżkę oliwy i zaczyn z poprzedniego dnia. Wyrobić gładkie ciasto – jest ono dość luźne i lepiące, mnie najlepiej wyrabiało się go nie rękami tylko mikerem z hakiami do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiać około 7-10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posypać mąką. Wyłożyć ciasto, rozciągnąć na długość około 30 cm, dłuższe boki złożyć do środka i zlepić, formując bochenek. Ostrożnie obrócić ciasto, tak by miejsce łączenia znalazło się na dole. Chleb oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Następnie ostrym nożykiem lub żyletką zrobić na bochenku poprzeczne nacięcia. 
Piec przez 15 minut w temperaturze 230 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec dalej przez 15-20 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy dźwięk, kiedy postukamy go od spodu. 
Chleb wystudzić na metalowej kratce. 


(Przepis podpatrzyłam na blogu Panny Malwinny, zmniejszyłam nieco ilość wody z 200 do 150ml) 

 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Witam fajnie ci wyszedł ten chleb. Wygląda tak jak dawniej wypiekali u nas w piekarniach. Przyznam szczerze, że kiedy idę do sklepu po chleb w dzisiejszych czasach to muszę powiedzieć, że to, co sprzedają w większości sklepów spożywczych i to niezależnie, czy są to sklepy spożywcze, czy markety lub hipermarkety to większość chleba, który tam się znajduje to zwyczajna guma.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że nie ma w przepisie ilości drożdży w gramach. Wiadomo są rózne łyżeczki i tu jest problem. Gramy to gramy. Ważymy i wiemy dokładnie, że dajemy właściwą ilość.

    OdpowiedzUsuń