Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kibbeh z wołowiny

By 19:41 , ,

Kibbeh to mięsne krokiety popularne w kuchni praktycznie wszystkich krajów Bliskiego Wschodu. Składają się z dwóch warstw: zewnętrznej, która jest czymś w rodzaju ciasta z kaszy bulgur, mięsa i przypraw, oraz mięsnego nadzienia, do którego można dodawać np. rodzynki lub orzeszki pinii. Tak naprawdę ciężko jest znaleźć dwa identyczne przepisy na tę potrawę, ponieważ istnieje mnóstwo jej wersji. Kibbeh można robić z praktycznie każdego rodzaju mielonego mięsa poza wieprzowiną. Najpopularniejsze są kibbeh robione z jagnięciny, baraniny lub wołowiny, ale z powodzeniem można użyć do nich na przykład kurczaka lub indyka. Do zrobienia wierzchniej warstwy najlepiej jest użyć drobnej kaszy bulgur, ja miałam tylko zwykłą, dlatego po namoczeniu potraktowałam ją trochę blenderem, żeby łatwiej było formować z masy krokiety.
Kibbeh świetnie smakują z arabskim pieczywem i rozmaitymi dipami. Ja podałam do nich chlebki manakeesh i dip jogurtowy z tahini.


 

KIBBEH
(4 porcje / 8 sztuk)

wierzch:
  • ½ szklanki kaszy bulgur,
  • 400g mielonej jagnięciny lub wołowiny,
  • ½ cebuli,
  • 2 szczypty utartego w moździerzu ziela angielskiego,
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz,
  • olej do głębokiego smażenia

nadzienie:
  • 200g mielonej jagnięciny lub wołowiny,
  • ½ cebuli,
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (można zastąpić posiekanymi migdałami),
  • 1 ząbek czosnku, szczypta utartego w moździerzu ziela angielskiego,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • 1 łyżka grubo posiekanych rodzynek,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki,
  • 1 łyżka oleju


Kaszę bulgur przepłukać na sitku, następnie przełożyć do miski i zalać ½ szklanki wrzątku, Przykryć i odstawić na czas przygotowania nadzienia. Żeby przygotować farsz, na patelni rozgrzać łyżkę oleju i lekko podsmażyć na niej cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać mięso mielone, posiekany czosnek, rodzynki, orzeszki piniowe i wszystkie przyprawy. Smażyć, a gdy mięso będzie już gotowe, zdjąć z ognia i dodać posiekaną kolendrę lub natkę. Przygotować wierzchnią warstwę: Z namoczonej kaszy bulgur zlać nadmiar wody, a następnie zmiksować ją w blenderze razem z mielonym mięsem i cebulą – nie trzeba miksować na idealnie gładko, grudki kaszy mogą być widoczne. Dodać ziele angielskie i kumin oraz sól i pieprz do smaku. Dodać jogurt grecki i całość dokładnie wyrobić. Masę podzielić na 8 części. Wilgotnymi dłońmi każdą część rozpłaszczać w dłoniach. Na środek kłaść łyżeczką nadzienie i zlepić całość, formując owalnego „krokieta” o spiczastych końcach. Kibbeh wrzucać na rozgrzany olej i smażyć do uzyskania brązowego koloru.


(na podstawie przepisu znalezionego na FoodRepublic


V Festiwal Kuchni Arabskiej

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze