Obsługiwane przez usługę Blogger.

Młode ziemniaki z jajkiem i koperkiem w lekkim sosie jogurtowym

By 19:01 , , , , , , ,

Młode ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i do tego szklanka kefiru – któż nie zna takiego obiadu? Idealnie sprawdza się w letnie dni, kiedy nie ma się czasu lub ochoty na dłuższe posiadówki nad garnkami ;) Przyznam, że to połączenie składników jest dla mnie tak idealne, że gdy w ramach naszego wspólnego gotowania „trzy po trzy” padło na połączenie „ziemniaki + jajko + koperek”, z początku nie bardzo wiedziałam, jak w inny sposób można to wszystko połączyć, nie zatracając przy tym ich własnych, indywidualnych smaków (zwłaszcza pysznych, młodych ziemniaków). Ostatecznie zdecydowałam się na prostą sałatkę z malutkich ziemniaków i jajka. Zamiast kefiru w szklance, zrobiłam sos na bazie jogurtu i musztardy francuskiej, a dla koloru i chrupkości dodałam jeszcze rzodkiewki. Ta alternatywa dla tradycyjnego obiadu okazała się bardzo, bardzo smaczna. Taka sałatka najbardziej smakowała mi lekko ciepła, ale jeśli ktoś lubi, może ją całkowicie schłodzić i jeść na zimno. 

A inne przepisy łączące młode ziemniaki, jajko i koperek znajdziecie u Panny Malwinny, Martynosi i Bartoldzika

Photobucket 

MŁODE ZIEMNIAKI Z JAJKIEM I KOPERKIEM W LEKKIM SOSIE JOGURTOWYM 
(2 porcje) 
  • 350-400g małych, młodych ziemniaków, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki posiekanego koperku, 
  • 4 rzodkiewki, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego, 
  • 1 solidna łyżeczka musztardy (użyłam ziarnistej), 
  • sól i pieprz 

Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką i ugotować w lekko osolonej wodzie (takie małe i młode gotują się ok. 15 minut). Odcedzić i zostawić, by odparowały i nieco przestygły. 
Jajka ugotować na twardo lub półtwardo – ja wkładam je do zimnej wody i gotuję 5-6 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć. Następnie przelać zimną wodą, obrać i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. 
Jogurt wymieszać z musztardą, doprawić solą i pieprzem. 
Ziemniaki i pokrojone w plasterki rzodkiewki wymieszać z oliwą i posiekanym koperkiem. Na wierzchu ułożyć kawałki jajek. Całość polać sosem. 


(inspiracja stąd)

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Widze, ze poszlyscie w salatki, ale musze przyznac, ze cos takiego chetnie bym zjadla :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie umiem się oprzeć młodym ziemniakom w żadnej postaci, ale w sałatkach są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ziemniaczki plus koperek to moje smaki dzieciństwa! :) Fajne na lato! :)

    OdpowiedzUsuń