Jajka zapiekane ze szpinakiem i kozim serem
Korzystając ze szpinakowego sezonu, zrobiłam pyszne śniadanie tylko dla siebie (małżon jest szpinakosceptykiem – jego strata!). Świeży szpinak, kozi eko ser i pyszne wiejskie jajka... prawdziwa uczta z rana :)
JAJKA ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM I KOZIM SEREM
- 2 jajka,
- ½ pęczka szpinaku,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 50g koziego sera (lub fety),
- sól i pieprz
- szczypiorek
Szpinak dokładnie umyć, osączyć i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i lekko zrumienić na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i dusić jakieś 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony lub pokrojony w kosteczkę ser, wymieszać i rozdzielić do dwóch kokilek. Do środka wbić po jednym jajku. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, aż białko się zetnie. Przed podaniem oprószyć pieprzem i posypać szczypiorkiem.
4 komentarze
Wspaniale wyglądają te jajka ;)) pycha
OdpowiedzUsuńWszystko, co zawiera szpinak, jest cudowne :D
OdpowiedzUsuńŚlicznie i przepysznie wyglądają te jajka. Ja wprost uwielbiam twoje wegetariańskie przepisy! Dużo z nich już wypróbowałem i przepis na te jajka również wypróbuje, tym bardziej, że uwielbiam szpinak i kozi ser, oraz jajka pod każdą postacią :) Naprawdę bardzo fajnie, że wśród kategorii przepisów na twoim blogu są również propozycje dla wegetarian, czekam na więcej :)
OdpowiedzUsuńW ten sposób jeszcze nigdy nie jadłam. Zawsze szpinak z makaronem, pomidorami suszonymi, pieczarkami to standard, zaś czemu by nie z jajkiem, to też ma swój sens. A kozi ser ogromnie wzbudza moją ciekawośc w tym posiłku :p Wazne, że szpinak: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/szpinak-warzywo-kt%C3%B3re-pomaga-schudn%C4%85%C4%87 jest on niezmiernie zdrowy i ma ogromnie dużo wartościowych składników (nawet białko i błonnik, który wspomaga odchudzanie).
OdpowiedzUsuń