Obsługiwane przez usługę Blogger.

Manakeesh

By 17:12 , ,

Manakeesh to płaskie chlebki popularne w kuchni Syrii i Libanu. Podaje się je przeważnie na śniadanie lub jako dodatek do hummusu i różnych dipów. Najczęściej spotykana wersja manakeesh jest posypana obficie przyprawą za'atar, o której pisałam w poprzednim poście. Manakeesh robi się bezproblemowo i stosunkowo szybko, nam ich smak bardzo przypadł do gustu :) 

Jako dodatek do chlebków podałam dip jogurtowy z tahini.

 

MANAKEESH (ARABSKIE CHLEBKI)
(6 sztuk) 
  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej), 
  • 20g świeżych drożdży, 
  • 125 ml lekko ciepłej wody, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki cukru, 
  • 2 czubate łyżki za'ataru 

Drożdże wymieszać w połowie wody, dodając cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut, aż zaczyn zacznie bąbelkować. 
Pozostałą mąkę przesiać do miski. Dodać zaczyn, sól i 1 łyżkę oliwy. Zagnieść gładkie ciasto (podobnie jak na pizzę). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 lub 8 części, z każdej z nich uformować kulkę i na podsypanym mąką blacie, za pomocą dłoni rozpłaszczyć, formując okrągły placuszek. Można również placuszki rozwałkować, a później delikatnie zrobić palcami kilka wgłębień.
Za'atar wymieszać z oliwą i tak powstałą, aromatyczną pastą posmarować każdy chlebek. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 220 stopni przez 8-10 minut. 
Najlepiej smakuje jeszcze ciepły :) 


(na podstawie przepisów z kilku różnych źródeł)

 

V Festiwal Kuchni Arabskiej

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Dzięki tej przyprawie obłędnie wyglądają :D

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń