Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kralarepki faszerowane mięsem z indyka

By 12:41 , , ,

Dotychczas nieraz faszerowałam cukinie, papryki czy bakłażany, ale nie próbowałam tego robić z kalarepkami. Byłam ciekawa jak będą smakować, zwłaszcza że do tej pory jadłam kalarepę tylko surową i może raz czy dwa w zupie jarzynowej ;) Miałam wprawdzie ochotę na jakąś wegetariańską wersję farszu, ale Małżon stanowczo zaprotestował, stanęło więc na mielonym mięsie z indyka, którego porcję akurat miałam w zamrażarce. 
Starałam się, by danie to było możliwie lekkie i małokaloryczne, mimo że potrawa sama w sobie jest dość „swojska” ;) 
Zwykle nie zagęszczam sosu do faszerowanych warzyw, jednak w tym wypadku aksamitny sos bardzo pasował, pomimo że użyłam mleka zamiast śmietany :) 

Photobucket 

KALAREPKI FASZEROWANE MIĘSEM Z INDYKA
(3 porcje) 
  • 3 duże kalarepki, 
  • 300g mielonego mięsa z indyka, 
  • 1 cebula, 
  • 1 duży ząbek czosnku, 
  • 2 łyżki posiekanego koperku, 
  • szczypta suszonego oregano, 
  • szczypta suszonej bazylii, 
  • 1 białko jaja, sól i pieprz, 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego, 
  • ½ szklanki mleka, 
  • 1 czubata łyżeczka mąki, 
  • 1 łyżka oleju 

Kalarepki obrać, pamiętając, że w dużych okazach na dole mogą znajdować się włókna, trzeba więc obierać je nieco grubiej. Dół lekko ściąć, żeby kalarepki były stabilne. Wierzch również lekko ściąć, a następnie wydrążyć środek – ja początkowo próbowałam łyżką do robienia kulek z owoców, ale okazała się zbyt giętka i ostatecznie posłużyłam się zwykłą lecz porządną łyżeczką do herbaty ;) Miąższu wydrążyć tyle, żeby ścianki miały grubość maksymalnie 1 cm. 
Miąższ z jednej kalarepki posiekać i dodać do miski z mielonym mięsem. Pozostały miąższ można wykorzystać do sałatki lub zamrozić i później dodać np. do zupy jarzynowej. 
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, pod koniec smażenia dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do miski z mięsem i posiekaną kalarepką dodać cebulę z czosnkiem, 1 łyżkę koperku, oregano i bazylię, białko jaja oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i tak powstałym nadzieniem napełnić hojnie kalarepki, po czym umieścić je w garnku lub w głębokiej patelni. Na dno wlać bulion i całość dusić pod przykryciem przez około 35-40 minut. Po tym czasie kalarepki wyjąć, a do pozostałego bulionu dodać mleko wymieszane z mąką. Zagotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Sosem polać kalarepki i posypać pozostałym koperkiem.


(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. nigdy nie jadłam takiej kalarepki,zazwyczaj jem ją tak po prostu surową albo robię surówkę ,ciekawie,to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń