Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotlety schabowe z pomarańczami

By 12:01 , , ,

Przeglądając przepisy kuchni hiszpańskiej, dość często natrafiam na połączenie mięsa i owoców. Niedawno przygotowywałam udka kurczaka po hiszpańsku, które okazały się bardzo dobre, więc i na ten przepis nie trzeba mnie było namawiać ;) Kotlety schabowe z pomarańczami smakują wspaniale, zwłaszcza, że przebija przez nie nuta rozmarynu. Nie miałam niestety likieru pomarańczowego, więc tym razem go pominęłam, ale nawet bez niego danie było pyszne :) 
Jako dodatek do kotletów podałam młode ziemniaki oraz surówkę z marchewki i papryki

 

KOTLETY SCHABOWE Z POMARAŃCZAMI 
(4 porcje) 
4 plastry schabu, 
2 duże pomarańcze, 
2 ząbki czosnku, 
2-3 łyżki mąki, 
1-2 łyżki masła, 
igiełki z 1 gałązki rozmarynu, 
3-4 łyżki likieru pomarańczowego np. Triple Sec (opcjonalnie), 
olej do smażenia, 
sól morska, 
świeżo mielony pieprz 

Mięso lekko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Kotlety ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok i polać nim mięso. Z drugiej pomarańczy obrać skórę wraz z białym albedo, miąższ pokroić na plastry. Na każdym kotlecie ułożyć po 1 dużym lub 2 mniejszych plastrach pomarańczy. Posypać igiełkami rozmarynu, skropić likierem i obłożyć wiórkami masła. Piec w 180 stopniach przez 20-30 minut. Podawać polane wytworzonym sosem. 


(przepis podpatrzony na blogu Adrijah

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Spodziewałam się ciężkiej panierki z pomarańczową skórką :) Ta wersja wygląda zdecydowanie lepiej.

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na schabowe. Wyglądaja cudnie:)

    OdpowiedzUsuń