Obsługiwane przez usługę Blogger.

Czarne tagliatelle ze szparagami, łososiem i koperkiem

By 10:15 , , , ,

W zamrażarce zalegała mi porcja świeżego tagliatelle barwionego sepią, który zakupiłam jeszcze podczas poprzedniego Tygodnia Włoskiego w sklepie na „L”, najwyższa pora więc było go wykorzystać ;) A że sezon na szparagi w pełni, wybór składników był dość oczywisty. Dodałam wędzonego na gorąco łososia, który chodził za mną od kilku dni a do tego koperek, żeby dodać trochę swojskiego akcentu. Całość wyszła przepyszna! 
Czarny makaron nie różni się smakiem od normalnego, dlatego z powodzeniem można zastąpić go zwykłym tagliatelle :) 

Photobucket 

MAKARON ZE SZPARAGAMI, ŁOSOSIEM I KOPERKIEM 
(2 porcje) 
  • 250g świeżego makaronu tagliatelle lub 180g suchego, 
  • ½ pęczka zielonych szparagów, 
  • 125g łososia wędzonego na gorąco, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 
  • 2 łyżki startego parmezanu, 
  • 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach, 
  • 1 łyżeczka cukru 

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku zagotować wodę z cukrem i sporą szczyptą soli. Najpierw wrzucić łodygi szparagów, gotować 2-3 minuty, następnie dodać główki i gotować jeszcze 2 minuty. Odcedzić. 
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. 
W tym czasie na patelni rozgrzać oliwę lub olej i delikatnie zrumienić na nim pokrojony w plasterki czosnek. Dodać makaron, ugotowane szparagi i łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Posypać koperkiem i parmezanem, od razu podawać. 

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Elegancko się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam dziś ze zwykłym makronem tagliatelle. Bardzo bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń