Obsługiwane przez usługę Blogger.

Dip jogurtowy z tahini

By 10:15 , , ,

Do arabskich chlebków manakeesh, które wczoraj pojawiły się na blogu, podałam przepyszny dip na bazie jogurtu i sezamowej pasty tahini. Dip tak nam posmakował, że z pewnością będę wracać do tego przepisu. Na pewno równie dobrze będzie smakował z krakersami lub warzywami pokrojonymi w słupki :)

 

DIP JOGURTOWY Z TAHINI
  • 4 solidne łyżki jogurtu greckiego*,
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini (kupionej lub zrobionej samodzielnie), 
  • sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny, 
  • około 2 łyżki ciepłej wody, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 łyżka oliwy 

Jogurt i tahini wymieszać. Dodać sok z cytryny i tyle wody, żeby dip miał pożądaną przez nas konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec skropić oliwą. 

* Zamiast jogurtu greckiego, można użyć 6 łyżek zwykłego jogurtu – wówczas nie trzeba już dodawać wody, gdyż zwykły jogurt jest wystarczająco rzadki.


V Festiwal Kuchni Arabskiej

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Przepis taki prosty, a dip musi być przepyszny! Z chęcią skorzystam z przepisu bo uwielbiam masło tahini :)

    OdpowiedzUsuń