Obsługiwane przez usługę Blogger.

Młoda kapusta duszona z pieczarkami

By 12:13 , , ,

Wczesnym latem często nie mam ochoty na zbyt wymyślne potrawy. Nie tyle z lenistwa, co raczej z chęci cieszenia się prostymi smakami młodych warzyw i owoców. Młoda kapusta duszona z pieczarkami, podawana z młodymi ziemniakami i koperkiem to idealny obiad na taki właśnie czas :) 

Photobucket 

MŁODA KAPUSTA DUSZONA Z PIECZARKAMI 
  • 1 kg młodej kapusty, 
  • 400g pieczarek, 
  • 2 średnie cebule, 
  • 2 łyżki posiekanego koperku, 
  • ½ łyżeczki kminku (użyłam mielonego), 
  • sól i pieprz, 
  • 2 łyżki oleju 

W rondlu rozgrzać olej i na niezbyt dużym ogniu zeszklić cebule pokrojone w piórka. Dodać poszatkowaną kapustę. Wlać 2-3 łyżki wody i dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar wody odparuje, a kapusta będzie miękka. W tym czasie pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Podsmażyć je na złocisty kolor na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Pieczarki połączyć z kapustą, dodać kminek oraz sól i pieprz do smaku i dusić jeszcze kilka minut. Na koniec wymieszać z posiekanym koperkiem.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. dodatek pieczarek to dla mnie nowość! chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Od dawna moja babcia taką robi i z pieczarkami jest najlepsza :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm, ciekawy pomysł z dodaniem pieczarek :-)

    OdpowiedzUsuń