Obsługiwane przez usługę Blogger.

Surówka z marchewki i papryki z czosnkowym winegretem

By 18:52 , , , ,

Lekka, zdrowa i mega chrupiąca – taka właśnie jest ta surówka. Nieco słodkawa, z bardzo delikatną nutą czosnku. Świetnie pasuje do potraw z grilla lub innych mięsnych dań – zwłaszcza takich, w których również jest pewien słodki akcent (np. marynata z dodatkiem miodu). Ja podałam ją do kotletów schabowych z pomarańczami i muszę przyznać, że zgrała się wspaniale. 

Photobucket

SURÓWKA Z MARCHEWKI I PAPRYKI Z CZOSNKOWYM WINEGRETEM
  • 1 papryka,
  • 3 niewielkie marchewki,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno) lub oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu,
  • sól i pieprz

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać olej, sok z cytryny, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Tak powstałym sosem polać warzywa i wszystko razem wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się „przegryzły”.


(inspiracja stąd) 
 
Photobucket

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Świetna! Poszukuję od niedawna surówek "bez majonezu"!
    I już mam kolejną do wypróbowania! :)
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chrupiąca, lekka i słodko-słona - już wiem, że będzie moja :)

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Mirabelko Twoje przepisy są rewelacyjne, wczoraj robiłam kurczaka tikka masala-super. Dzisiaj surówkę-super, węgierską zupę a la Ujhazy -super, i łososia w białym winie-super. Gorąco polecam Twoje przepisy - Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło czytając takie słowa :) pozdrawiam serdecznie!

      Usuń