Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wołowina smażona z brokułami

By 11:47 , , , , ,

Smaczna i szybka potrawa kuchni chińskiej. Mięso dobrze jest odpowiednio wcześniej zamarynować, ale reszta czynności zajmie nam już tylko małą chwilę. Zamiast wołowiny można eksperymentować z innymi rodzajami mięsa, np. kurczakiem lub wieprzowiną :)

 Photobucket 

WOŁOWINA SMAŻONA Z BROKUŁAMI 
(2 porcje)
250g steku wołowego (np. rostbef), 
250g brokułów (mogą być mrożone), 
1 ząbek czosnku, 
1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 
½ posiekanej papryczki chili, 
100ml bulionu wołowego, 
1 łyżeczka mąki kukurydzianej, 
½ łyżeczki przyprawy pięć smaków, 
3 łyżeczki sosu sojowego,
2 łyżki oleju 

Wołowinę pokroić w cienkie paseczki. W małej misce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, przyprawę pięć smaków,posiekaną chili i sos sojowy. Powstałą marynatą zalać mięso i włożyć do lodówki na kilka godzin. 
Brokuły podzielić na mniejsze różyczki. 
W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić brokuły i smażyć na średnim ogniu 4-5 minut, aż będą al dente. Wyjąć łyżką cedzakową.
Do woka wlać drugą łyżkę oleju, dodać mięso i smażyć na dużym ogniu ok. 2 minuty, aż mięso zbrązowieje. Dodać brokuły i bulion wołowy. Zagotować. Mąkę kukurydzianą rozmieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do woka i gotować jeszcze chwilę, mieszając, aż sos się zagęści. 

Podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub makaronem z fasoli mung. 


(na podstawie przepisu z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska" z moimi zmianami)

Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Niesamowicie smaczne są takie dania, wołowina idealnie komponuje się z brokułami w taki sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wołowina i brokuł brzmi ciekawie nigdy tak jeszcze nie eksperymentowałam nie mogę się doczekać aż podam na stół takie właśnie danie:)

    OdpowiedzUsuń